Investitorii de la bursă vor beneficia de la începutul anului viitor de impozite mai mici pentru tranzacţiile cu profit şi de o procedură simplificată de taxare, noile prevederi legislative fiind promulgate vineri de preşedintele României, Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) transmis Agerpres.

Acestea presupun reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

"Bursa este tot mai prezentă în universul cotidian al românilor şi urmează să devină, de la începutul anului viitor, şi mai accesibilă potenţialilor investitori. Credem că atât adoptarea impozitării diferenţiate a câştigurilor de capital, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei româneşti. Şi nu doar asupra pieţei de capital, ci şi asupra economiei, prin creşterea capacităţii de finanţare pentru antreprenorii români. Mecanismele bursiere au devenit în ultimii ani tot mai folosite, atât în mediul privat, cât şi public, pentru finanţare. Acum, prin simplificarea impozitării sunt create premisele creşterii acestei capacităţi de finanţare", a declarat preşedintele BVB, Radu Hanga.

La rândul său, directorul general al BVB, Adrian Tănase, a apreciat că promulgarea legii de simplificare a impozitării investitorilor pe piaţa de capital, ultimul pas dintr-un demers iniţiat în toamna anului trecut, "ne face tot mai încrezători în perspectivele de dezvoltare a pieţei şi a rolului pe care aceasta poate şi trebuie să îl aibă în economia românească".

"Nu am fi fost în acest punct fără susţinerea din partea întregii comunităţi a pieţei de capital, a tuturor celor care au pus umărul la creionarea şi transpunerea unei idei într-o lege care să vină în sprijinul românilor şi al economiei româneşti. Le mulţumim iniţiatorilor legii, precum şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, Asociaţiei Române a Băncilor şi Asociaţiei Brokerilor care au crezut în acest demers", a adăugat Tănase.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri