Ministrul italian al tranziției ecologice susține că naționalizarea unei rafinării Lukoil, care se află în Sicilia reprezintă o idee pe care ar putea să o ia în calcul. Decizia vine ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, de Uniunea Europeană, în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

Italienii discută despre o posibilă naționalizare a rafinăriei ISAB, deținută de Litasco SA, companie controlată de grupul rus Lukoil. Ideea de a exista o astfel de naționalizare a rafinăriei Lukoil din Sicilia survine și după ce liderii europeni au convenit să adopte gradual un embargo asupra petrolului rusesc, iar interzicerea importurilor pe mare ar afecta profund rafinăria, scrie Adevarul.ro.

Sunt mai multe opţiuni în studiu, una este ceva de genul naţionalizării... alta este să intervină un cumpărător extern, de exemplu.

Roberto Cingolani, ministru italian al tranziției ecologice

Decizia nu este una nouă. Oficialii italieni se gândeau încă din luna aprilie la posibilitatea naționalizării acestei rafinării, o variantă care de altfel a și fost propusă la reuniunea cabinetului de la Roma. Rafinăria ISAB constituie circa 20% din capacitatea italiană de rafinare. Are aproximativ 1.000 de angajați şi obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, în timp ce restul venea de pe pieţele internaţionale.

ISAB este amplasată pe insula Sicilia şi închiderea ei ar afecta şomajul şi creşterea economică din această regiune. Înaintea pandemiei de COVID-19, rafinăria ISAB producea 10,6 milioane tone de produse rafinate pe an, 13% din producţia totală a Italiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri