Procentul de majorare a pensiilor trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare şi nu ar trebui să fie mai mare de 11%, având în vedere că orice depăşire "impactează" pe deficitul la bugetul de pensii, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, relatează Agerpres.

El a fost întrebat într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei pe Platforma Industrială Dacia Mioveni, în judeţul Argeş, dacă s-a stabilit un procent clar privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

"Vom face în aşa fel să avem cât mai curând proiectul de buget pe anul viitor pe masa Guvernului. Este un proces diferit, pentru că este pentru prima dată când realizăm astfel în ţara noastră bugetul şi, în felul acesta, şi bugetarea pe programe şi de aceea am temporizat un pic, am încetinit ritmul de realizare a proiectului de buget pentru anul viitor.

Fiecare dintre ministere lucrează să-şi alinieze toate procesele interne, astfel încât să putem să realizăm această bugetare pe programe. În ceea priveşte procentul, am să continui să afirm că el trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul la pensii ", a declarat premierul.

La începutul lunii octombrie, se vehicula că Executivul discută o eventuală creștere a salariilor a pensiilor începând cu date de 1 ianuarie 2023. Noile valori ale acestor indemnizații ar urma să fie incluse în legea bugetului de stat.

Salariul minim ar putea ajunge la 3.000 de lei, în vreme ce pensiile ar putea fi majorate cu 11%. Coaliția de guvernare vrea ca salariul minim să crească de la 2.550 de lei la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023.

Discuțiile legate de creșterea salariilor și pensiilor au fost inițiate după ce, la finalul lunii august, Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat public că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim de la 2.550 de lei până la 3.000 de lei. Budăi a mai anunțat și că pensia minimă ar putea creşte de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, de la 1 ianuarie 2023, însă nu este clar de unde va avea statul bani pentru astfel de majorări.

În România, salariu minim brut este de 2.550 de lei, bani din care angajatul primește în mână un salariu net de 1.524 de lei.

Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri