Evaziunea fiscală este dificil să fie redusă în România, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut cu 30% în numai două luni, astfel încât oamenii sunt nevoiţi să aleagă între a mânca şi a-şi plăti taxele, a afirmat economistul Mircea Coşea la conferinţa Pactul Pentru Fiscalitate 2022, în cadrul căreia a fost prezentat studiul "Percepţii despre fiscalitatea din România", transmite Agerpres.

"Noi discutăm despre evaziune fiscală. Cum să reduci evaziunea fiscală când puterea de cumpărare a scăzut cu 30% doar în două luni. Din ce bani să mai plătească omul? Omul trebuie să facă la fel ca firmele, o selecţie. Ce face? Mănâncă sau plăteşte taxele? Plăteşte curentul electric sau plăteşte taxa pe apartament? Deci, problema care se pune acum este aceea că a apărut o nouă formă de fiscalitate ascunsă, care este inflaţia.", a susţinut Coşea, co-iniţiator al Pactului pentru fiscalitate.

El a subliniat că deficitul balanţei comerciale arată "stadiul extrem de fragil în care se află economia României şi de periculos", iar în condiţiile acestea, ar trebui ca evaziunea să fie văzută altfel.

"Dacă luăm şi analizăm ideile pe care eu le-am categorisit ca fiind năstruşnice ale actualului şef al ANAF-ului, aveţi să vedeţi că domnia sa se referă la un lucru marginal pentru că asta este viziunea pe care o are ANAF-ul în România: manelişti, manichiuriste, centre de masaj - şi aşa mai departe. Evaziunea, dacă vrem să o punem în legătură cu inflaţia, este legată de optimizarea fiscală. Care este adevărata parte a societăţilor multinaţionale în alimentarea bugetului. S-a pus în funcţiune până acum Directiva OCDE în legătură cu impozitarea 15% a multinaţionalelor? Nu, şi nici nu se va pune.", a mai spus Mircea Coşea.

Totodată, acesta a menţionat că ROBOR-ul "atacă clasa de mijloc", deoarece persoanele care au luat credite sunt reprezentanţii clasei de mijloc.

"ROBOR-ul atacă clasa de mijloc, pentru că cei care au luat credite sunt reprezentanţii clasei de mijloc, ei au vrut să-şi cumpere apartament, maşina, aşa mai departe, nu cei care au 2.000 de lei pe lună", a mai spus Coşea.

De asemenea, el a menţionat că taxele au crescut enorm şi vor creşte în continuare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri