Grecul Lambros Choumas este antreprenor de mai bine de 20 de ani, cand si-a achizitionat prima barca si a iesit cu ea pe mare. Acum are 47 de ani si detine doua ambarcatiuni, cu care castiga circa 200.000 de euro pe sezon, organizand excursii cu turistii de pe insula Skiathos. Ii place ceea ce face, insa este descurajat de toate taxele pe care guvernul elen le impune "peste noapte".
Pe Lambros l-am gasit in portul nou de pe insula greceasca Skiathos, pe vaporasul Kalypso.

In fiecare zi, din iunie pana la jumatatea lunii septembrie, merge cu pana la 100 de turisti in excursii cu tematica "Mamma Mia", in care acestia au ocazia sa redescopere locurile in care a fost filmata pelicula cu Meryl Streep si Pierce Brosnan in urma cu cativa ani.

Excursiile pe care le organizeaza costa intre 12 si 30 de euro.


"Sunt nascut in Skiathos, iar tatal meu a fost pescar, de aici si dragostea mea pentru mare. De 20 de ani am diploma de capitan de nava, iar acum detin doua ambarcatiuni cu care plimb turisti", a spus el.

Inainte a avut un restaurant, insa a decis sa il inchida, din cauza conditiilor economice din Grecia.

"Efectuam 1-2 curse pe zi, din iunie si pana in septembrie, cu pana la 200 de turisti in sezon de varf. La un calcul simplu, veniturile pe sezon urcau la 200.000 de euro, din care o treime este profitul. Alti colegi, pentru ca exista concurenta serioasa in Skiathos, merg acasa la ora 17. Noi organizam si nunti pe vaporase, iar a doua zi o luam de la capat cu excursiile", spune Lambros.

Desi vara nu ia niciodata pranzul cu familia, spune ca mai important decat bani este sa faci lucrurile cu drag.

"Daca te gandesti la bani, acestia nu o sa vina. Ce fac eu este relaxant, intalnesc multi oameni interesanti, chiar daca pe sotia mea o mai vad in septembrie", spune Lambros zambind.

Are cativa angajati pe cele doua ambarcatiuni si spune ca salariile acestora nu sunt mai mici de 1.000 de euro pe luna.

Turisti mai putini si taxe triplate

Cu tot optimismul de care de dovada, Lambros spune ca resimte efectele crizei de cativa ani deja si nu priveste cu ochi buni actiunile guvernului.

"Efectele crizei economice care a lovit Grecia se resimt mai mult pe continent, mai intens in randul angajatilor de la stat. Cu toate acestea, si pe insula multe business-uri din privat s-au inchis. Numarul turistilor s-a mai redus, iar taxele s-au triplat in doar cativa ani. In orice moment te astepti sa mai apara o taxa sau sa se mai scumpeasca produsele", ne-a declarat acesta.


Cand nu sunt turisti pe insula, Lambros conduce o cafenea alaturi de sora sa, iar sotia sa, de origine britanica, a inchiriat cinematograful de pe insula, iar de trei ori pe saptamana difuzeaza Mamma Mia.

O data pe an, antrprenorul grec merge in vacanta o luna, iar cel mai recent sejur si l-a petrecut in Africa de Sud.

Insula Skiathos, parte din grupul Sporadelor din Marea Egee, este mai putin cunoscuta decat alte insule grecesti, ca Rodos, Creta sau Zakynthos, insa popularitatea sa este in crestere in ultimii ani. Skiathos atrage prin cele 69 de plaje, vegetatie si viata de noapte. Insula nu este una ieftina, insa cei pasionati de calatorii pot gasi si sejururi cu preturi bune.

In Skiathos vin turisti in special din Marea Britanie, tarile scandinave, precum si o multime de romani, iar anual insula este vizitata de pana la 120.000 de turisti.

Citeste si Cum reuseste Skiathos, o insula cat un sfert Bucuresti, sa atraga 120.000 de turisti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri