Papa Francisc a parasit insula greaca Lesbos, intorcandu-se in Vatican impreuna cu 12 refugiati sirieni, ca "gest de bun-venit" oferit imigrantilor care au ajuns in Europa, fata de care si-a exprimat solidaritatea in cadrul vizitei de sambata, relateaza BBC News online, potrivit Mediafax.

Este vorba despre trei familii de sirieni care s-au urcat la bordul avionului Papei, care vor ajunge in Vatican. Vaticanul a explicat ca este un "gest de bun-venit" oferit de Francisc imigrantilor care au ajuns in Grecia, dupa ce in cadrul discursului de la centrul de detentie din Moria, Suveranul Pontif i-a incurajat sa nu-si piarda speranta in cautarea unei vieti mai bune.

Suveranul Pontif a sosit sambata dimineata pe aeroportul din Lesbos si a vizitat tabara de imigranti din Moria unde se afla peste 3.000 de extracomunitari care risca sa fie deportati in Turcia in baza acordului UE-Turcia. El a fost primit pe aeroportul din Lesbos de premierul grec, Alexis Tsipras, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului si Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.

In discursul sau Papa a pus accentul pe "marele sacrificiu" pe care il fac acesti oameni in cautarea unei vieti mai bune, insistand ca este "cea mai mare criza umanitara dupa Al Doilea Razboi", si a solicitat ca autoritatile europene sa-i trateze cu respect si demnitate pe imigranti.

Vaticanul insista ca vizita Papei este pur umanitara si religioasa si ca nu trebuie perceputa ca o critica la adresa deportarilor.
Insula Lesbos este una dintre principalele porti de intrare in Grecia, deci pe teritoriul Uniunii Europene, pentru milioane de imigranti care au ajuns in Europa anul trecut.

Papa Francisc ii critica la...
Citeste si: Papa ii critica la Vilnius pe cei care ''ii expulzeaza pe altii''

Dar in baza acordului UE-Turcia incheiat pe 18 martie care prevede returnarea imigrantilor clandestini in Turcia, mii de imigranti sunt blocati pe insula, asteptand procesarea solicitarilor de azil pentru a li se spune daca pot ramane in tara sau urmeaza sa fie deportati in Turcia.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Papa Francisc sprijina Pactul global cu privire la imigrantii