Comisia Europeană a făcut primul pas pentru impunerea unui plafon flexibil la preţul pentru achiziţiile de gaze, ca răspuns la preţurile exorbitante ale energiei, determinate de războiul din Ucraina.

Măsura va fi analizată de liderii europeni săptămâna aceasta şi ulterior de miniştrii Energiei şi, dacă cele 27 de state membre dau undă verde, serviciile comunitare vor stabili detaliile tehnice ale măsurii.

"Asta va presupune o atenuare pentru preţurile negociate în UE şi este ceva ce ar putea deveni efectiv imediat ce ne vom dezvolta propunerile", a declarat într-o conferinţă de presă şefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Prezentă la conferinţă, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a dat asigurări că departamentul pe care îl conduce ar putea avea "rapid" un proiect de lege.

Plafon dinamic pentru prețul gazelor pe piața TTF

Concret, va fi stabilită "o limită dinamică a preţului", temporar, pentru tranzacţiile pe piaţa TTF , astfel încât vor fi interzise acelea care depăşesc un plafon stabilit, care va fi flexibil. Termenul său va expira în primăvară, când se va putea pune în aplicare un indice de referinţă alternativ la TTF, care este strict legat de cotaţia gazelor din gazoducte şi nu ia în considerare în mod adecvat preţul livrărilor de gaz natural lichefiat.

Deşi Bruxelles s-a arătat recent dispus să dezvolte un mecanism similar "excepţiei iberice" pentru limitarea preţului gazelor în cadrul pieţei de electricitate în toată Uniunea Europeană, propunerea prezentată marţi nu include nicio iniţiativă în acest sens. Von der Leyen a explicat că este vorba despre o măsură "care merită să fie luată în considerare", dar, de asemenea, a subliniat că generează o serie de neclarităţi care trebuie rezolvate înainte de a face pasul elaborării unui proiect de act normativ.

Statistic: Natural gas commodity prices in Europe and the United States from 1980 to 2021, with a forecast for 2022 (in U.S. dollars per million British thermal units) | Statista
Find more statistics at Statista

15% din stocurile de gaze europene vor fi cumpărate „la comun”

În timp ce autorităţile comunitare lucrează la aceste "chestiuni deschise", noul pachet include propunerea de a obliga statele membre să cumpere împreună 15% din gazele necesare pentru umplerea depozitelor în iarna 2023-2024. Aceasta va presupune, potrivit lui Simson, achiziţia a 13,5 miliarde metri cubi de gaze printr-o platformă europeană de achiziţii, o cantitate care este echivalentul consumului total al Greciei, Bulgariei, Croaţiei şi Sloveniei.

În plus, Bruxelles propune reglementări standardizate de solidaritate între statele membre în caz de urgenţă în aprovizionarea cu gaze, completate cu o repartizare centralizată a rezervelor de hidrocarburi între ţările afectate, la un preţ stabilit printr-un act normativ.

Citește și: Depozitele de gaze ale României au ajuns la 90%. Calculele arată că nici 100% nu ar fi suficient pentru o iarnă grea

De asemenea, Executivul comunitar sugerează noi idei pentru reducerea "în mod proactiv" a consumului "ne-esenţial" de gaze, de exemplu limitând climatizarea în piscinele private.

Comisia a adoptat, în plus, măsuri pentru atenuarea problemelor de lichiditate cu care se confruntă o serie de companii energetice din cauza creşterii preţurilor, ceea ce presupune o creştere a garanţiilor pe care trebuie să le aducă pentru a acoperi riscurile contractelor cu instrumente derivate din energie, ceva ce în mod normal fac cu numerar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri