Grupul rus Gazprom a început testarea livrării de gaze din zăcământul Kovykta, cel mai mare din estul Siberiei, către conducta Power of Siberia, care transportă gaze spre China, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

La finalul lui 2019, Gazprom a început să livreze Chinei gaze din zăcământul Chanayda. Atât Chanayda, cât şi Kovykta, alimentează conducta Power of Siberia, a cărei capacitate anuală este de 38 miliarde metri cubi (bcm).

Conducta este crucială pentru eforturile Moscovei de a redirecţiona fluxurile sale de energie din Occident, unde guvernele au impus sancţiuni în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Gazprom a precizat că în decembrie zăcământul Kovykta şi noile facilităţi de transport pentru gaze vor fi deplin operaţionale.

În 2020, Gazprom a exportat 4,1 bcm gaze către China, cantitatea urcând la aproximativ 11 bcm în 2021, urmând să ajungă la 22 bcm în 2023.

Luna aceasta, vicepremierul rus Alexander Novak anunţa că Power of Siberia va ajunge la capacitate deplină în 2027, cu doi ani mai târziu decât era planificat.

Cât de ieftin vinde Rusia gaze Chinei

Prețurile nu sunt în general publice, dar cel mai mare preț la care Rusia a vândut gaze Chinei a fost de 148 de dolari pe mia de metri cubi. În Europa Occidentală, în schimb, Rusia vindea gazele până în 2021 la un preț aproximativ de 200 de dolari pe mia de metri cubi. La sfârșitul anului ele au ajuns aproape de 1.000 de dolari, iar luna trecută au depășit 3.000 de dolari – dat fiind că contractele europene cu Gazprom sunt bazate pe prețurile de pe bursă, ce pot fi influențate chiar și de un comunicat al Kremlinului.

Citiți și: Rusia susține că va înlocui Nord Stream cu un gazoduct spre China - care nu există.

Sursa foto: plavi011/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri