Premierul Nicolae Ciucă afirmă că raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen arată că ţara noastră aduce deja "o contribuţie solidă, profesionistă la securitatea Spaţiului Schengen şi a UE în ansamblu".

”Am primit cu satisfacţie raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, publicat astăzi (n.red. miercuri), raport care consemnează evaluările foarte bune ale experţilor europeni în urma vizitei pe care aceştia au avut-o în România şi la Istanbul, la 17 noiembrie 2022. Pentru Guvernul României, reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerinţele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize şi protecţia datelor, precum şi a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen", se arată într-un mesaj transmis de prim-ministrul Ciucă și citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, România a făcut dovada unei "infrastructuri tehnice exemplare" şi a unei pregătiri "solide şi performante" a personalului.

"Ne bucură să constatăm că experţii europeni au apreciat în mod special modul în care ţara noastră respectă cu stricteţe legislaţia şi procedurile europene, făcând dovada unei infrastructuri tehnice exemplare, precum şi a unei pregătiri solide şi performante a personalului care gestionează aceste domenii, conform standardelor Schengen. Suntem cu atât mai îndreptăţiţi astăzi să sperăm că aceste rezultate pozitive suplimentare vor face posibilă o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen. România aduce deja, după cum se vede şi din conţinutul acestui raport, o contribuţie solidă, profesionistă la securitatea acestui spaţiu şi a Uniunii Europene în ansamblu", se mai arată în mesajul premierului.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă adaugă că Guvernul României rămâne angajat pe aceleaşi coordonate de seriozitate şi angajament pentru a contribui la siguranţa cetăţenilor europeni.

"Aderarea noastră la Schengen aduce o valoare adăugată incontestabilă în acest sens", a conchis Ciucă.

Comisia tehnică de evaluare pentru Schengen, mulțumită de ce a văzut în România

Comisia de experți a Comisiei Europene care a avut o misiune de evaluare în România, pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condițiile de aderare la Schengen, a fost multumită de rezultate, susțin surse guvernamentale, citate de Digi 24.

Scopul acestei misiuni a fost colectarea de informații suplimentare cu privire la implementarea de către România a politicii de vize, protecția datelor și cooperarea judiciară în materie penală. Echipa de experți, printre care s-au numărat și reprezentanți ai Olandei, a vizitat România și a constatat la fața locului că România aplică acquis-ul Schengen în mod exemplar. Experții au observat că România respectă toate normele europene în vigoare, iar personalul autorităților române evaluate aplică la cele mai înalte standarde procedurile europene. Echipa care a derulat misiunea de constatare a concluzionat că țara noastră continuă să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri