Mai multe state membre UE, printre care se numără şi România, încearcă să dilueze o lege pe care o are în vedere blocul comunitar pentru a reduce emisiile de metan în sectorul de petrol şi gaze, scrie Agerpres.

Metanul este a doua cea mai importantă cauză pentru schimbările climatice, după dioxidul de carbon, iar o reducere rapidă a emisiilor de metan este crucială pentru ca lumea să evite modificările climatice severe. Comisia Europeană a propus anul trecut un pachet legislativ care ar obliga companiile de petrol şi gaze din Europa să identifice şi să repare infrastructurile care permit scurgerile de metan. Verificările ar urma să fie obligatorii la fiecare trei luni, şi ar urma să înceapă la şase luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări.

Însă statele UE, care negociază actul legislativ, vor să amâne efectuarea primelor verificări până la 12 luni după intrarea în vigoare, iar ulterior să impună intervale de timp diferite, în unele cazuri mai rare, pentru efectuarea verificărilor la diferitele tipuri de infrastructuri, potrivit celei mai recente variante de compromis consultată de Reuters.

De exemplu, staţiile de comprimare şi terminalele pentru gaze naturale lichefiate ar urma să fie verificate odată la şase luni, staţiile valvă la fiecare 12 luni şi conductele de transport odată la doi ani.

De asemenea, statele membre vor să excludă puţurile de mare adâncime de la obligaţia de verificare a scurgerilor de metan la puţurile inactive de petrol şi gaze şi, de asemenea, să modifice cerinţa unor inspecţii săptămânale la coşurile de gaze cu faclă, pentru ca acestea inspecţii să fie efectuate odată pe lună.

Acest document de lucru reflectă negocierile care se poartă între cele 27 de state membre şi nu precizează care sunt statele care sunt în favoarea modificărilor. Cu toate acestea, documentele UE care oferă detalii cu privire la poziţiile de negociere ale diferitelor ţări arată că Ungaria şi România au cerut reguli mai puţin stricte.

O sursă românească a declarat pentru Reuters că autorităţile de la Bucureşti lucrează la o serie de măsuri "în linie cu ambiţiile noastre climatice, care sunt fezabile din punct de vedere tehnic, şi asigură un calendar de implementare realist".

Cu toate acestea, un diplomat european de rang înalt a spus că modificările nu ar trebui să dilueze ambiţiile legii şi în acelaşi timp să răspundă îngrijorărilor exprimate de unele ţări cu privire la costurile şi fezabilitatea regulilor.

Ţările UE şi-au propus să cadă de acord, până la data de 19 decembrie, asupra poziţiei lor cu privire la legea referitoare la emisiile de metan, înainte de negocierile care vor avea loc anul viitor cu Parlamentul European privind forma finală a legii.

Împreună cu SUA, UE se află în fruntea Global Methane Pledge prin care 150 de ţări speră să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri