România lipseşte dintre cele 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan (Global Methane Pledge), parafat în cadrul Conferinţei ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, precizează activiştii de mediu ai Asociaţiei 2Celsius.

"Fiind printre puţinii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăşi aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi - dacă îşi asumă UE ceva, facem şi noi, dar am prefera să facă alţii mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale şi s-ar putea să nici nu fi ştiut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat", a declarat Otilia Nuţu, cercetătoare pe energie la 2Celsius, citată de Agerpres.

Conform organizaţiei, ţările semnatare, care reprezintă 70% din economia lumii, s-au alăturat angajamentului lansat de UE şi SUA să reducă, până în 2030, emisiile de metan cu 30% faţă de nivelul din 2020. Printre semnatarele Angajamentului Global pentru Metan se regăsesc mai multe state membre ale UE, precum Bulgaria, Franţa, Germania sau Croaţia.

Retail jobs

În schimb, România, Ungaria sau Polonia nu se regăsesc pe lista semnatarilor.

Specialiştii în domeniu susţin că metanul se află pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, ca factor care contribuie la schimbările climatice, fiind responsabil, în Europa, de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

"În principiu, 2Celsius e o organizaţie critică faţă de orice plan local, naţional sau european care presupune investiţii în combustibili fosili. Însă, chiar dacă România intenţionează să îşi augmenteze producţia ori consumul de gaze naturale, emisiile fugitive de metan sau scăpările de gaze sunt chestiuni care trebuie luate în considerare şi rezolvate cu un plus de angajament", spune Raul Cazan, preşedintele 2Celsius.

În luna august, alături de Clean Air Task Force (CATF), organizaţie internaţională care luptă pentru climă, 2Celsius a documentat, în premieră în România, emisiile de metan de la instalaţiile de petrol şi gaze din aproximativ 50 de situri şi a arătat că există scurgeri grave de metan.

Citeste si:
SUA și Rusia încearcă să ajungă la un consens privind Ucraina
SUA și Rusia încearcă să...

Analiza a fost realizată în perioada 7 - 17 iunie 2021 şi a presupus folosirea unei camere de filmat cu infraroşu şi un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan din situri deţinute de Conpet, OMV Petrom, Transgas şi alte câteva companii.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european. Asociaţia este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E). Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri