Raed Aarafat, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne si sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat in cadrul editie a XV-a a ICAR - Forumul International de Riscuri Catastrofale, ca schimbarile climatice reprezinta noi provocari pentru Sistemul de Urgenta din Romania, in contextul in care oamenii nu cumpara asigurari de locuinte, nici macar cele obligatorii emise de PAID, si, asadar, nu sunt asigurati sau nu exista mecanisme de despagubitre pentru ei din partea statului.

"Trebuie sa fim siguri ca populatia, in urma schimbarilor climatice si a dezastrelor, nu ramane fara adapost si fara minimele necesitati, pentru ca oamenii nu sunt asigurati sau nu exista mecanisme de despagubitre pentru acestia. Frecventa fenomenului de seceta a crescut de la un an din zece la cinci ani din zece in ultimii 40 de ani si este asociat si cu inundatii si furtuni violente. Si alunecarile de teren se intensifica din ce in ce mai mult", a declarat Raed Arafat.

In opinia sa, Romania este un exemplu pentru impactul schimbarilor climatice. "Temperatura medie a crescut cu 1,96 grade Celsius intre ani 1901 si 2015. Am inceput sa vedem furtuni violente. De exemplu, in 2002, o furtuna ce a durat doua minute in satul Facaieni a dus la moartea a 3 persoane, alte 14 fiind ranite, iar 33 de case au fost rase complet si 395 de case au fost distruse partial. Furtuna din 2016, din Mures, a durat 10 minute, dar cu devastari considerabile. Furtuna din 2017 din Timisoara a lasta in urma 8 morti si 67 de raniti. Acestea sunt fenemone cu care Romania nu era obisnuita".

El a adaugat ca in ceea ce priveste inundatiile, numai in iunie 2018 au fost 5 judete sub cod rosu hidrologic; iar in iulie - 3 judete sub cod rosu. "Noi trebuie sa pregatim populatia pentru ce e mai rau. Nu stim daca se va intampla un dezastru, dar trebuie sa avem si cel mai rau scenariu. Trebuie sa vedem partile cele mai grele si sa ne pregatim. Avem nevoie de o populatie informata. Daca explicam oamenilor sa ramana fara casa, atunci poate se asigura" a mai spus Raed Arafat.

Alarmarea populatiei se face prin aplicatia mobila DSU si prin RO-Alert, potrivit sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta. In prezent, sunt peste 400.000 de oameni inscrisi in total.

PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) a incheiat prima jumatate a anului cu 1.690.193 de polite de asigurare obligatorii in vigoare, comparativ cu cele 1.672.974 de polite valabile in aceeasi perioada din 2017. S-a inregistrat astfel o crestere usoara, de putin peste 1%, a numarului de locuinte asigurate obligatoriu in Romania. Numarul de locuinte neasigurate ramane in continuare unul semnificativ - 7.238.974.

O pondere de 75,8% dintre locuintele asigurate se afla in mediul urban, iar 92,9% sunt locuinte de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri