Haosul legislativ continuă în ultimele zile ale lui 2022. După ce Guvernul a eliminat declarația pe proprie răspundere pentru energie cu 4 zile înainte să intre în vigoare și a introdus suprataxarea profiturilor producătorilor de gaze și petrol fără nicio dezbatere publică, acum și accizele la motorină și benzină vor crește mai mult decât se preconizase inițial. Cum de la 1 ianuarie dispare și compensarea de 50 de bani pe litru, vom vedea o scumpire a carburanților.

În ultima ședință de Guvern din 2022, Executivul a decis că prețul benzinei și motorinei nu va mai fi compensat de la 1 ianuarie 2023. Măsura nu ar fi urmat să aibă însă un impact substanțial, dat fiind că Parlamentul a votat o modificare a Codului Fiscal care a redus semnificativ accizele la carburanți tot de la 1 ianuarie 2023. Această modificare, apărută în Monitorul Oficial în urmă cu 10 zile, prevedea că acciza la benzină scade la 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, iar cea la motorină, la 1.518 de lei pentru mia de litri. Nivelul actual este de 1.893 de lei la benzină și 1.735 de lei la motorină.

La acest nivel al accizelor, eliminarea compensării de 50 de bani pe litru ar fi dus, de fapt, la scumpirea carburanților cu doar 20, cel mult 30 de bani pe litru. Deci benzina putea ajunge pe 1 ianuarie 2023 la 6,8 lei, iar motorina, la 8 lei.

Finanțele au alt nivel al accizelor decât cel votat în Parlament

Doar că Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site-ul său un tabel cu un nivel diferit al accizelor la carburanți, mai mare decât cel votat de Parlament. Documentul este datat 21 decembrie – adică cu o zi după publicarea în Monitorul Oficial a legii care prevedea accize mai mici.

Astfel, conform Finanțelor, valorile accizelor care se vor aplica de la 1 ianuarie 2023 sunt de 1.776,3 lei pe mia de litri la benzină și 1.632,8 lei pentru motorină.

Ce nivel de accize se va aplica? Ministerul precizează foarte clar: cel mai mare.

”Având în vedere că nivelul accizelor pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină prevăzut la nr. crt.10 - 12, în coloana 4 din anexa nr. 1, este mai mic decât nivelul minim prevăzut în tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii, al cărui echivalent în lei se stabileşte utilizând cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2022, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă.” Mai simplu spus, fiindcă Parlamentul a votat accize mai mici decât prevedea Directiva CE, Finanțele au trecut peste decizia legislativului și le-a ajustat în sus.

Cât vor costa benzina și motorina la 1 ianuarie 2023

Nu ar fi fost însă prima dată când accizele erau sub nivelul minim prevăzut de Directiva CE, iar Guvernul României ar fi putut solicita o derogare. Așa s-a întâmplat în 2019, când s-a eliminat supra-acciza la carburanți, iar acciza a scăzut sub nivelul minim prevăzut de Directivă. .

La noul nivel al accizelor, care va fi aplicat de Finanțe, chiar dacă Parlamentul a votat altceva, carburanții se vor scumpi cu circa 36 de bani litrul de benzină și 38 de bani, cel de motorină. Benzinăriile aplică, normal, nivelul din tabelul emis de Ministerul Finanțelor, nu stau să caute în Monitorul Oficial ce a decis Parlamentul. Deci în prima zi a lui 2023, benzina ar putea ajunge la 7 lei iar motorina va trece de 8 lei.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri