Prețul european de referință al gazelor naturale a început anul 2023 la cel mai scăzut nivel atins de la 21 februarie încoace.

Conform Bloomberg, principala explicație pentru scăderea rapidă a prețului gazelor, după un an de volatilitate extremă, este iarna extrem de blândă, care va mai continua cel puțin 2 săptămâni.

În decembrie, prețul de referință TTF a scăzut cu 47%. Combinația între vremea călduroasă pentru o lună de iarnă și un ritm scăzut al producției industriale a tras în jos cererea și prețul gazelor. Ca urmare, UE ar putea trece fără probleme de această iarnă, iar șantajul lui Putin ar eșua.

În ultima zi a lui 2022, majoritatea țărilor UE aveau în continuare depozitele de gaze la un nivel de înmagazinare de 80-90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe. Cele ale României erau puțin peste 80%, ale Germaniei, la 90%, ale Franței, la 84%, iar ale Italiei la 82%. Trebuie precizat însă că România are și cea mai mare rată de extragere a gazelor din depozite - 0,32% pe zi, în vreme ce alte state continuă chiar să stocheze.

De asemenea, dacă prețul gazelor rămâne la un nivel scăzut, efectul s-ar putea resimți și asupra inflației, care a fost trasă în sus în Europa de criza energiei. Totuși, în ciuda scăderii, prețul de referință TTF al gazelor în Europa este încă de 6 ori mai mare decât cele din America de Nord (AECO și Henry), de 2 ori mai mare decât cel din India (IGX) și de 18 ori mai mare decât cel din Rusia (SPIMEX).

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri