Șantajul energetic rusesc continuă: Gazprom folosește acum chiar și rapoartele privind rezultatele companiei pentru a crea panică în Europa în privința prețului gazelor.

Gazprom a folosit prilejul prezentării rezultatelor companiei ”la șapte luni și jumătate” pentru a amenința Europa cu o creștere cu 60% a prețului pe bursă al gazelor. Mai precis, dacă trendul actual se continuă, mia de metri cubi de gaze ar putea ajunge, la iarnă, să coste cel puțin 4.000 de dolari - față de aproape 2.500, cât este acum, conform Gazprom.

Prețul actual este oricum de circa 6 ori mai mare decât cel înregistrat în urmă cu un an și de 10 ori mai mare decât prețul de la începutul anului 2021. Este cel mai înalt nivel atins de la începutul lunii martie, când prețurile explodaseră în urma invadării Ucrainei.

Gazprom spune că și producția sa de gaze a scăzut, odată cu reducerea substanțială a exporturilor către Occident. Însă exporturile de gaze ar fi fost totuși în creștere în august față de iulie, datorită cererii din China.

Cum încearcă Gazprom să manipuleze prețul gazelor prin comunicate de presă

Comunicatul companiei controlate de Kremlin dă impresia că statele occidentale ar fi de vină pentru reducerea exporturilor și creșterea prețurilor, prin sancțiunile impuse Rusiei. În realitate, nu există momentan sancțiuni privind gazele rusești. Moscova este cea care a tăiat, din proprie inițiativă, livrările de gaze către Europa.

Citește și: Cum pot plăti companiile din UE pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile impuse Rusiei

De ce face Kremlinul acest lucru? Pentru că toate contractele cu Rusia sunt bazate pe prețurile spot, cele de pe bursă. Atunci când Rusia taie livrările către o țară, chiar și una cu un consum mic, ”prețurile de la bursă explodează și dintr-o manipulare pe o cantitate mică reușesc să încaseze mai mult din celelalte contracte în derulare”, a explicat Otilia Nuțu, expert în energie în cadrul EFOR.

Ca urmare, și acest anunț al Gazprom ar putea avea ca scop doar crearea de panică în piață, la fel cum au fost și cele privind reducerea livrărilor. Miza ar fi aceea ca UE să nu poată negocia o scădere a prețului gazelor rusești – deși practic Gazprom nu are ce face cu ele, dacă nu le vinde Europei (livrările spre China au altă sursă).

”Toată lumea a început să zburătăcească, ca niște găini fără cap, din momentul în care Gazprom a tăiat livrările pe Nord Stream 1. E un moment de panică generalizată, speculată probabil și de diverși care vor să facă «business as usual»”, susține Otilia Nuțu.

Pe lângă creșterea prețurilor spot ale energiei, Gazprom crează, prin asemenea anunțuri, și un sentiment de nesiguranță în rândul cetățenilor europeni. Moscova vrea astfel să-i determine să pună presiune pe guvernele țărilor pentru a nu mai susține Ucraina - sau a o forța să încheie o pace dezavantajoasă cu Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »