"Gazprom cere companiei energetice nationale a Ucrainei Naftogaz sa isi respecte obligatiile privind plata arieratelor pentru gazul livrat si asigurarea tranzitului de gaz pe teritoriul Ucrainei", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Rusia a intrerupt livrarile de gaz catre Ucraina pe 16 iunie, ca urmare a disputei generate de datoriile neplatite. Cu toate acestea, Rusia a continuat sa livreze gaze catre tarile europene prin Ucraina. Aceasta este al treilea conflict cu privire la pretul gazului in decurs de un deceniu, ultimele doua neintelegeri intre Rusia si Ucraina fiind o premiza pentru intreruperea livrarilor catre Europa. Aproape 50% din gazul primit de Europa de la Gazprom anul trecut a trecut prin Ucraina.

Disputa Rusia-Ucraina pe pretul gazelor, periculoasa pentru Europa

Purtatorul de cuvant al Gazprom a precizat ca gigantul energetic rus a dplatit in luna iulie 10,54 milioane de dolari companiei energetice de stat Naftogaz pentru a continua tranzitul cu gaze. Compania ucraineana a spus ca va returna aceasta suma, platita de Gazprom "din greseala".

Ucraina vrea sa plateasca 268,50 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, pret oferit de Moscova la finalul anului trecut, cand presedintele Viktor Ianukovici era inca la putere. Moscova a incercat sa mentina pretul la nivelul din 2009, de 485 de dolari pe mia de metri cubi, insa a decis in cele din urma sa renunte la o taxa de export, coborand pretul la 385 dolari, aliniat preturilor cerute altor state europene. Moscova si Kiev au avut o serie de discutii pe aceasta tema, intermediate de Comisia Europeana, insa nu au ajuns la un compromis.

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul ucrainean Petro Porosenko se vor intalni pe 26 laugust la Minsk, capitala Belarusului, unde vor fi prezenti si liderii europeni, pentru a discuta despre criza din Ucraina.