Grupul rus Gazprom a acuzat Ucraina ca ii datoreaza 882 de milioane de dolari, lasand sa planeze amenintarea unui nou conflict al gazelor, intr-un moment in care autoritatile de la Kiev pregatesc un acord de asociere a tarii cu Uniunea Europeana, transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Suntem extrem de ingrijorati de situatia actuala a platilor Ucrainei pentru gazele rusesti", a declarat presedintele Gazprom, Alexei Miller, citat de agentiile ruse de presa.

Miller a explicat ca a acceptat o amanare a platii de catre Ucraina a unei facturi de 882 de milioane de dolari pentru gazele livrate de Gazprom in august, dar ca amanarea a expirat la 1 octombrie.
"Situatia este foarte serioasa, intrucat contractul prevede ca in cazul incalcarii termenilor de plata se trece la un sistem de plata in avans", a avertizat seful Gazprom.

Relatiile tensionate dinte Rusia si Ucraina au condus la intreruperea in mai multe randuri a livrarilor de gaze catre partea ucraineana, care este dependenta in mare masura de acestea in pofida incercarilor de diversificare a furnizorilor.

Aceste conflicte au perturbat inclusiv exporturile de gaze rusesti in Europa, care au ca principala ruta de tranzit Ucraina.

Gazprom asigura mai mult de un sfert din necesarul de gaze al Europei, iar exporturile sunt in crestere puternica de la inceputul acestui an, marcat de mai multe valuri de frig.

Miller a subliniat ca grupul rus a platit in avans tarifele de transit al gazelor pentru anul viitor si a acceptat o reducere a cantitatii de gaze stocate pe teritorul ucrainean, destinate livrarilor catre alte tari europene in perioada de iarna.

In luna ianuarie, Gazprom a cerut companiei ucrainene Naftogaz plata a 7 miliarde de dolari pentru gaze care nu au fost consumate dar care erau prevazute in contract.

Autoritatile de la Kiev cer o reducere a pretului impus de Moscova, care vrea in schimb ca Ucraina sa intre in uniunea vamala formata de Rusia cu Belarus si Kazahstan si sa cedeze Gazprom o parte din reteaua de transport al gazelor.

Aceste noi avertismente au loc in apropierea summit-ului european de la Vilnius, de la sfarsitul lunii noiembrie, in timpul caruia Ucraina ar urma sa semneze un acord de asociere cu UE. Autoritatile europene conditioneaza semnarea acordului de eliberarea din inchisoare a fostului premier ucrainean Iulia Timosenko.

Purtatorul de cuvant al presedintiei de la Kremlin a negat orice legatura intre problema gazelor si cea a acordului Ucrainei cu UE. "Subiectul datoriei pentru gaze nu este politic si nu are nicio legatura cu acordul de asociere cu UE", a indicat purtatorul de cuvant Dmitri Peskov.

Moscova a amenintat recent Ucraina cu represalii comerciale in cazul asocierii cu UE, care va consta in crearea unei zone de liber-schimb.

Economia Ucrainei, aflata in recesiune de un an, este extrem de legata de Rusia, piata care atrage un sfert din exporturile tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri