Decizia autoritatii ucrainene este cel mai recent capital al unui conflict de lunga durata dintre cele doua tari, care a avut ca rezultat o scadere accentuata a livrarilor rusesti de gaze catre Ucraina, transmite Reuters , conform Mediafax.

"A fost luata o decizie in legatura cu abuzul de monopol pe piata tranzitului de catre Gazprom. Amenda este de 85 de miliarde de grivne", a scris Terentiev.Autoritatea pentru concurenta nu a oferit detalii, iar reprezentantii Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii.

Gazprom a anuntat saptamana trecuta ca Ucraina datoreaza companiei 2,549 miliarde de dolari pentru gazele livrate in trimestrul al treilea al anului trecut, iar banii ar trebui platiti in termen de 10 zile.Suma include banii datorati in cadrul clauzei "cumpara sau plateste", din acordul de livrare a gazelor.

Citeste si:

Naftogaz a calificat aceasta clauza drept "ilegala si nula".Solicitarea Gazprom a venit dupa decizia Naftogaz de a impune o majorare de 5% a tarifului de tranzit pentru exportul gazelor rusesti in Europa.

Uniunea Europeana primeste circa 40% din importurile de gaze rusesti prin intermediul Ucrainei. Disputa dintre Gazprom si Naftogaz a ajuns la curtea de arbitraj de la Stockholm, pretentiile Gazprom din partea Ucrainei fiind in prezent de 29,2 miliarde de dolari.

Sursa foto: INSAGO / Shutterstock