Populatia Romaniei este "exclus" sa fie afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat exista suficiente gaze inmagazinate in depozitele subterane, iar productia depaseste consumul, a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Am avut in aceasta dimineata (luni - n.r.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a spus Razvan Nicolescu (foto) in comunicat.

Grupul rusesc Gazprom, de la care Romania importa indirect gaze naturale, a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz "este obligata sa garanteze tranzitul" catre Europa.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeana tranziteaza teritoriul ucrainean. Alte dispute intre Moscova ?i Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbari ale alimentarii consumatorilor din blocul comunitar, in anii 2006 si 2009.

Citeste si:
Adio listarii Hidroelectrica in 2016: care este noul termen asumat
Presedintele directoratului...

In cazul in care situatia de conflict dintre Rusia si Ucraina se prelungeste, Romania are un plan de masuri, potrivit Departamentului pentru Energie.

"Guvernul da asigurari ca o problema in alimentarea cu gaze naturale a populatiei din Romania este exclusa nu numai acum, dar si in lunile de iarna. Dar, cu toate acestea, speram ca aceasta disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema gazelor sa se solutioneze cat mai rapid", a mai spus Nicolescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
ENGIE România suspendă temporar activitatea centrelor de relaţii cu clienţii
Setari Cookie-uri