Astfel, Gazprom a "ajustat" contractele cu GDF Suez, Wingas (Germania), SPP (Slovacia), Sinergie Italiene si EconGas (Austria), potrivit Mediafax.

Reprezentantii Gazprom au refuzat sa precizeze reducerile acordate clientilor, dar o sursa apropiata discutiilor dintre grupul rus si Sinergie Italiane a spus ca preturile au au fost revizuite semnificativ in scadere.

"Conditiile au fost imbunatatite pentru Sinergie Italiane. Volumul nu a fost afectat", a spus sursa.

Gazprom si divizia Gazpromexport au fost implicate in negocieri de lunga durata referitoare la preturi cu companii din Europa, unde Rusia asigura un sfert din necesarul de gaze.

"La sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2012, Gazpromexport a incheiat acorduri cu unii cumparatori europeni mari pentru anumite ajustari ale preturilor gazelor", a declarat directorul diviziei de exporturi, Alexandr Medvedev.

Citeste si:

El a adaugat ca aceste ajustari au fost facute "pentru a tine cont de evolutia pietei europene a gazelor si de situatia economica a unor tari din Europa".

Saptamana trecuta, o sursa apropiata Gazprom a declarat ca pretul mediu al gazelor rusesti in Europa a fost anul trecut de circa 390 de dolari pentru o mie de metri cubi, comparativ cu 308 dolari in 2010.

Gazprom a livrat anul trecut peste 150 de miliarde de metri cubi de gaze in Uniunea Europeana.

Grupul rus negociaza pretul gazelor si cu Ucraina, iar o noua runda de discutii ar putea avea loc in cursul zilei de marti.