"Este o incercare de a rezolva problemele economice ale UE, in special ale noilor membri din Europa de Est, in detrimentul Rusiei", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

El a aratat ca Gazprom a spera sa aiba o discutie "deschisa si onesta" despre problemele care stau la baza investigatiei, dar Comisia Europeana nu a raspuns.

CE investigheaza si daca Gazprom a impiedicat tarile sa isi diversifice furnizorii de gaze si a impus preturi incorecte clientilor, insistand ca pretul gazelor naturale sa depinda de cotatila petrolului.

Kuprianov a aratat ca legatura dintre pretul gazelor si cel al petrolului va fi mentinuta in contractele pe termen lung.

Citeste si:

El a adaugat ca Gazprom se asteapta ca livrarile de gaze in Asia sa le depaseasca in curand pe cele catre Europa, iar conducerea grupului va decide in curand daca sa mareasca livrarile catre est.

Comentariile sale au venit la scurt timp dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a emis un decret care limiteaza obligatia companiilor de interes strategic sa coopereze cu autoritatile de reglementare straine, scrie Mediafax.

Conform regulilor europene, companiile gasite vinovate de abuz de pozitie dominanta pe piata pot fi amendate cu pana la 10% din cifra de afaceri anuala, iar in cazul Gazprom ar fi vorba de peste 10 miliarde de euro.