Ministerul Apărării Naţionale a solicitat conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate, transmite Agerpres.

"Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă', etapa I. Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire", se precizează în scrisoare.

Această etapă se va derula printr-un acord "Guvern la Guvern" cu Statele Unite ale Americii.

Potrivit MApN, programul de înzestrare face obiectul Memorandumului cu tema "Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentului României privind obţinerea aprobări prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă' etapa I" din data de 24 februarie 2022, aprobat de premierul Nicolae Ciucă.

Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2023, la 2,5% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României, se mai arată în document.

Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040.

Prin programele de înzestrare urmează să fie asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, "pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitatea şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", mai arată MApN.

Solicitarea a fost trimisă la Comisiile parlamentare de apărare.

Anunțul inițial privind intenția MApN pentru această achiziție a fost făcut de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri