După un avans substanţial în 2022, preţurile la alimente au continuat să crească în primul trimestru din 2023, uleiurile şi grăsimile fiind printre produsele cu cele mai mari creşteri de preţuri.

Datele pentru martie 2023 arată că preţul uleiurilor şi grăsimilor în UE a fost, în medie, cu 23% mai ridicat decât în martie 2022, conform informaţiilor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Vârful ratei variaţiei anuale a fost în decembrie 2022 (un avans de 32% comparativ cu decembrie 2021), indicând o scădere de nouă puncte procentuale (pp) în primele trei luni din 2023, ceea ce sugerează o încetinire a creşterii preţului uleiurilor şi grăsimilor.

Comparativ, creşterea preţului uleiurilor şi grăsimilor înregistrată între martie 2021 şi martie 2022 a fost de 18%, iar între martie 2020 şi martie 2021 a fost de 1%.

În martie 2023, aproape toate statele membre UE au raportat creşteri anuale ale preţului uleiurilor şi grăsimilor, cel mai semnificativ avans fiind în Ungaria (33%), Danemarca (32%) şi Belgia (+31%). În contrast, cele mai reduse creşteri ale preţului uleiurilor şi grăsimilor au fost în Croaţia (6%), Austria (12%) şi Cehia (+16%), singura ţară care a raportat un declin de 1% fiind Bulgaria.

România a înregistrat o creştere de 24,4% în martie, uşor peste media UE, de 23%.

Sursa foto: Shutterstock / JPC-PROD

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri