Deși discutăm despre investiții tot mai mari în energii regenerabile, rețeaua ar putea să nu facă față, iar pe termen mediu riscăm să ajungem la un blocaj, afirmă unul dintre cei mai importanți jucători pe piața energiei din România.

Din cauza lipsei investițiilor în rețele, ”pe termen mediu – 3-5 ani – vom ajunge într-un blocaj, și la prosumatori și la celelalte proiecte”, a afirmat Corneliu Bodea, CEO Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei, în cadrul conferinței Romanian Solar Summit 2023.

Pentru a ne încadra în țintele actuale pentru anul 2050, ținte impuse de schimbările climatice, afirmă el, necesarul de investiții în regenerabile în România ar fi de 15 miliarde de euro anual. Chiar și dacă vrem să ducem țintele până în 2100, tot am avea nevoie de 4-5 miliarde în fiecare an

Or investițiile în proiecte regenerabile au sens atâta timp cât au sens și financiar, spune CEO-ul ADREM. ”Ca să vinzi energia ai nevoie de rețele, dar noi în rețele nu investim”. Ritmul de investiție în rețele pentru ca această energie să fie și consumată, nu este rezonabil, susține Corneliu Bodea.

Practic, nici prosumatorii, nici proiectele fotovoltaice mari nu vor mai putea injecta în rețea, pentru că aceasta nu va mai face față, ea fiind, în mare măsură, la nivelul anilor '80.

În PNRR, sumele alocate generării sunt disproporționate cu cele alocate infrastructurii. Iar problema este și politică: ”niciun politician nu ar fi de acord să susțină o creștere a tarifelor, care se va reflecta în facturile consumatorilor finali”, spune CEO-ul ADREM. Dar fără o astfel de creștere, rețelele nu vor putea fi îmbunătățite.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri