Turiştii nerezidenţi au cheltuit în România în medie aproximativ 2.632 lei de persoană în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în primele trei luni din 2023 a fost de 356.600, cheltuielile acestora însumând 938,5 milioanele de lei.

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 58% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 61,9% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2023, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,6%), urmate de cheltuielile în restaurante şi baruri (18,5%) şi cele pentru cumpărături (13,9%).

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul I 2023, 42% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 38,1% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor în scop particular, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (45,6%), urmată de cheltuielile pentru cumpărături (16,2%) şi cele în restaurante şi baruri (15,3%).
38,1% dintre turiştii nerezidenţi şi-au organizat singuri sejurul în România, 37,9% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 15,5% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 8,5% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în primul trimestrul din acest an a fost avionul, folosit de 80% din numărul total de turişti, în timp ce 15,5% au utilizat autoturisme proprii, 3,5% autocare şi autobuze, iar 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) a fost de 1.200, cheltuielile acestora în România fiind de 1,4 milioane de lei.

Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (39,3%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (28%), cheltuielile pentru transport (14,6%) şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (8,5%).

Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat), 80,2% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,8% pe cel profesional.

În trimestrul I 2023, turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (82,5% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (56,8%), autocarul şi autobuzul (16,7%), alte mijloace de transport (13,7%) şi avionul (12,8%).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri