Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) s-a redresat în primul trimestru din 2024, după dificultăţile din 2023, în urma revenirii mega tranzacţiilor, un motiv de bucurie pentru bancherii de investiţii şi pentru avocaţi, care aşteptau o revenire, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de firma Dealogic, valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor încheiate la nivel global în primele trei luni din acest an a urcat cu 30%, la aproximativ 755,1 miliarde de dolari, iar numărul tranzacţiilor care au depăşit valoarea de 10 miliarde de dolari a urcat la 14, faţă de cinci în primul trimestru din 2023.

Bancherii de investiţii spun că încrederea directorilor pentru a încheia noi tranzacţii s-a îmbunătăţit în urma câştigurilor solide, a potenţialelor reduceri ale dobânzilor în 2024 şi a relansării pieţelor bursiere.

"Derularea unor tranzacţii importante este un indiciu mult mai direct al revenirii încrederii pe piaţă, deoarece şefii şi Consiliile de Administraţie, datorită naturii marilor tranzacţii, devin mai conservatori când abordează astfel de afaceri. De aceea credem că activitatea din prezent ne arată că ne îndreptăm în direcţia potrivită", a apreciat Blair Effron, de la banca de investiţii Centerview Partners.

Pe regiuni, volumul fuziunilor şi achiziţiilor în SUA a urcat cu 59% (până la 431,8 miliarde de dolari), în Europa a crescut cu 64%, în timp ce în Asia-Pacific volumul fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 40%.

Potenţiala redresare a pieţei, după debutul de succes al Astera Labs şi Reddit, va spori activitatea de fuziuni şi achiziţii, estimează bancherii de investiţii.

Printre cele mai importante tranzacţii în primul trimestru din 2024 se află preluarea Discover Financial de către Capital One (35,3 miliarde de dolari), achiziţionarea Ansys de către Synopsys (35 miliarde de dolari) şi preluarea Endeavor Energy de către Diamondback Energy (26 miliarde de dolari).

În primele trei luni din acest an, au fost anunţate pe plan global 13 tranzacţii de separare corporativă, cu o valoare de peste un miliard de dolari, faţă de opt în primul trimestru din 2023. "

"Anul acesta este în grafic să fie unul din cei mai importanţi în privinţa activităţii de separare corporativă", susţine David Dubner, de la Goldman Sachs.

Deşi în mod obişnuit sectorul tehnologic era cel mai mare motor al tranzacţiilor, s-a confruntat cu un declin sever anul trecut. Dar acum s-a redresat, iar tranzacţiile au crescut cu peste 42%, la 153,8 miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri