Condițiile de piață atractive din 2021 au generat în primul trimestru al anului cele mai bune performanțe de prim trimestru din ultimii 20 de ani, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare a capitalurilor atrase.

În egală măsură cu activitatea intensă de pe piețele IPO tradiționale, și ofertele publice inițiale prin intermediul societăților vehicul investițional (SPAC) au stabilit noi recorduri în primul trimestru, înregistrându-se mai multe tranzacții și venituri mai mari decât în întreg anul 2020. În primul trimestru din 2021, pe piața IPO globală s-au înregistrat 430 de tranzacții, care au atras capitaluri în valoare de 105,6 miliarde USD, reprezentând creșteri de 85% și, respectiv, 271% față de perioada similară a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends: Q1 2021.

Bursele din america au fost locomotiva IPO-urilor în T1 2021

Perioada de rezistență la șocuri a regiunii Americii de Nord și de Sud a continuat în T1, când s-au realizat 121 de tranzacții și venituri în valoare de 45,2 miliarde de USD. Per total, bursele din regiune au înregistrat cel mai mare număr de tranzacții și cele mai mari venituri cumulate din ultimii peste 20 de ani. În regiunea Asia-Pacific, s-au înregistrat cele mai mari venituri generate de ofertele publice inițiale din ultimii 20 de ani, efectuându-se 200 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri în valoare de 34,3 miliarde de USD. După un an 2020 discret, piețele IPO din EMEIA au revenit la viață în primul trimestru al anului 2021, rezultatul fiind 109 tranzacții IPO și capitaluri atrase în valoare de 26,1 miliarde de USD.

Sectorul tehnologic și-a păstrat primul loc în T1 2021, dominând clasamentul atât ca număr de IPO-uri (111), cât și ca valoare a tranzacțiilor (46,1 miliarde de USD). Acesta a fost urmat de sectorul sănătății, unde s-au înregistrat 78 de tranzacții IPO și venituri în valoare de 14 miliarde de USD. Pe locul al treilea, în funcție de numărul tranzacțiilor, s-a plasat sectorul industrial, unde au avut loc 57 de tranzacții care au atras capitaluri în valoare de 6,3 miliarde de USD.

Citeste si:
Investitorii revin în 2021: România trebuie să se pregătească
Investitorii revin în 2021:...

„În T1 2021, bursa locală a fost prima din regiune care a depășit nivelul de dinainte de criza din 2008 prin indicele său de referință, BET, care a atins un nou record istoric. Există un interes crescut din partea companiilor și a investitorilor pentru listări pe piața alternativă, AeRO. În T1 2021, IPO-urile s-au ridicat la suma de 7,9 milioane de euro în sectoare precum securitatea cibernetică, construcțiile și comercianții cu amănuntul, în timp ce listarea primei companii românești de REIT a deschis calea pentru modificări legislative pentru acest tip de investiții, lucru care ar putea contribui la diversificarea portofoliilor. Ministerul Finanțelor Publice a continuat cu o altă rundă de vânzări de obligațiuni de stat pentru populație, atrăgând o sumă totală de 286 milioane de euro. Mai mult, segmentul obligațiunilor corporative a fost foarte animat în acest trimestru, cea mai mare emisiune de 40 milioane de euro venind de la principalul jucător din industria agro românească”, a declarat Florin Vasilică (foto), liderul departamentului de Strategie și Tranzacții, EY România.

Acesta consideră că piața de capital din România devine din ce în ce mai vizibilă, două noi companii fiind incluse în indicii FTSE Russell (Bittnet Systems și TeraPlast). Cu toate acestea, un pas semnificativ s-ar face dacă companiile de stat vor fi listate, atât prin prisma unei mai mari transparențe și bune diversificări a investițiilor, dar mai ales pentru contribuția semnificativă ce poate fi adusă la bugetul de stat.

”Cel mai notabil eveniment este listarea UiPath, primul unicorn românesc, la Bursa de Valori din New York, marcând un moment istoric pentru mediul de business local. Această poveste de succes vine să confirme șansele pe care antreprenorii români le au pentru a atinge recunoașterea internațională cu un produs scalabil, de larg interes în contextul actual și cu acces la facilități de finanțare pentru o dezvoltare rapidă”, spune Florin Vasilică.

Citeste si:
EY pariaza pe o "crestere solida" a pietei de IPO-uri in 2018
EY pariaza pe o "crestere...

Piețele IPO de pe continentul american doboară recordurile atât în privința numărului, cât și a valorii tranzacțiilor în T1 2021

Activitatea IPO de pe piețele din regiunea Americii de Nord și de Sud a fost de peste trei ori mai mare ca număr de tranzacții față de trimestrul I din 2020, majorându-se cu 218% (121 IPO-uri), iar valoarea acestora a înregistrat o creștere fără precedent, de 446%, la 45,2 miliarde de USD. Deși sectorul sănătății a continuat să conducă în regiune ca număr de tranzacții în primul trimestru, cu 44 de IPO-uri (care au atras 8,7 miliarde de USD), sectorul tehnologic a dominat în zona capitalurile atrase în regiune, cu 21,4 miliarde de USD (prin 33 de tranzacții).

În SUA, s-au înregistrat în T1 2021 tranzacții reportate din 2020, iar emitenții au profitat de cotațiile ridicate, în principal în privința companiilor din sectorul tehnologic, generând 99 de IPO-uri, care au atras venituri totale în valoare de 41,1 miliarde de USD. Explozia activității IPO prin intermediul SPAC a continuat în T1 2021 la niveluri care deja depășesc recordurile doborâte în 2020. Pe bursele din Statele Unite au existat deja de trei ori mai multe tranzacții IPO prin intermediul SPAC decât cele prin mijloacele obișnuite, dar a explodat și numărul tranzacțiilor IPO tradiționale. În primele trei luni ale anului curent, în SUA s-au înregistrat 300 de tranzacții IPO realizate prin intermediul SPAC, care au atras capitaluri în valoare de 93,4 miliarde de USD.

Piețele IPO din Asia-Pacific au sfidat așteptările, menținându-și dinamica pozitivă

Regiunea Asia-Pacific a început anul cumulând aproape jumătate (47%) din activitatea IPO globală din T1 2021. Această regiune a înregistrat 200 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri totalizând 34,3 miliarde de USD, cea mai mare valoare atinsă în primul trimestru al ultimilor 20 de ani, doborând recordul precedent, din T12010. În ceea ce privește activitatea pe sectoare, tehnologia le-a depășit pe toate celelalte atât ca volum (51), cât și ca valoare (17,7 miliarde de USD).

Creșterea economică pozitivă a Chinei a fost reflectată de această dinamică a activității IPO. În pofida unei noi proceduri de examinare instituite de autoritățile chineze, această țară a înregistrat o creștere de 51% a numărului de tranzacții (133) și de 121% a capitalurilor atrase (28,9 miliarde de USD) față de perioada similară a anului trecut. Și activitatea IPO niponă a rămas stabilă, fondurile au continuat să se orienteze către startup-urile din domeniul tehnologiei avansate, rezultând un grup solid de candidați IPO. Per total, în Japonia s-au înregistrat 20 de oferte publice inițiale, care au atras capitaluri în valoare de 1 miliard de USD.

Citeste si:
Tot mai multe companii vin pe bursă: Activitatea IPO globală a...
Tot mai multe companii vin pe...

Piața IPO din EMEIA înregistrează un avânt sporit, optimism și tranzacții cu companii unicorn în trimestrul I

Regiunea EMEIA a avut un start puternic în T1 2021, influențat de dinamismul trimestrului al patrulea al anului trecut. Activitatea susținută din regiune poate fi atribuită cotațiilor ridicate, volatilității reduse și încrederii tot mai mari într-o posibilă revenire economică. Per total, EMEIA a înregistrat 109 tranzacții IPO, cu 179% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Aceste tranzacții au atras capitaluri în valoare de 26,1 miliarde de USD, o creștere de 646% față de primul trimestru din 2020.

Europa și-a menținut rezistența la șocuri, în pofida restricțiilor impuse de perioada de pandemiei, și a înregistrat o creștere a încrederii investitorilor. Activitatea IPO europeană s-a îmbunătățit în T1 2021, numărul de tranzacții a crescut cu 315% (83), iar valoarea acestora cu 1.814% (23,1 miliarde de USD). În Regatul Unit, investitorii și-au menținut apetitul, iar companiile au profitat de creșterea accelerată de pandemie și de nivelul ridicat de lichidități. Regatul Unit a încheiat trimestrul cu 17 IPO-uri, care au atras capitaluri în valoare de 7,5 miliarde de USD, o majorare de 467% și, respectiv, 1.031%.

Perspectivele pentru T2 2021: incertitudinile ar putea satura volatilitatea pieței, declanșând furtuna perfectă

Deși atitudinea pieței se încadrează pe o tendință pozitivă, incertitudinile vor continua să fie prezente, generând volatilitate în piață. Probabilitatea unor noi valuri ale pandemiei de COVID-19 în toată lumea, în combinație cu ritmurile diferite de vaccinare la nivel global, cu tensiunile geopolitice, inflație, ratele dobânzii și capacitatea sistemelor financiare globale de a face față unor șocuri neașteptate pe piețe reprezintă toate ingredientele furtunii perfecte. Indiferent dacă o companie decide să adopte calea unei oferte publice inițiale tradiționale, a unei fuziuni prin intermediul unui SPAC sau a unei listări directe, companiile bine pregătite, cu povești de business atractive, care activează în sectoare populare, ar trebui să acționeze acum pentru a profita de fereastra de oportunitate a tranzacțiilor cât timp aceasta rămâne deschisă.

Sursa foto: EY Romania

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri