Peste 47% dintre romani nu si-au schimbat locul de munca in ultimii trei ani, in timp ce doar 1% au ales sa isi schimbe angajatorul de sase ori in acest interval de timp, a aratat un studiu derulat de eJobs.
''In ultima perioada auzim tot mai des ca angajatii romani isi schimba foarte frecvent locul de munca. Preocupati de realitatea de pe piata pe care functionam, am decis sa aflam care este adevarul in ceea ce priveste dinamica de personal in companiile romanesti, chiar de la cei care o influenteaza: angajatii. In mod surprinzator, am aflat ca situatia este cu totul diferita fata de perceptia avuta pana acum asupra pietei'', a declarat Laura Chilom, HR Consultant eJobs.

Potrivit aceluiasi studiu eJobs, in ultimii trei ani, 15% dintre romani s-au mutat de la locul de munca o data, 16% au schimbat angajatorul de doua ori si 12% de trei ori. Doar 4% dintre respondenti s-au reorientat modificandu-si jobul de patru ori si 2% au schimbat angajatorul de cinci ori.

''Stabilitatea este o trasatura care ne caracterizeaza din punct de vedere cultural. Ne plac statornicia, confortul, am fost invatati cu ele si suntem deseori dispusi sa stam intr-un job sau o organizatie in care ne plafonam, in care induram diverse frustrari, decat sa actionam si sa ne cautam un alt loc de munca. Majoritatea romanilor se tem de risc si de schimbare. Totusi, pe masura ce pe piata apar din ce in ce mai multe oportunitati profesionale, exista persoane care isi iau inima in dinti si dupa ce au lucrat in acelasi loc, pe acelasi job in ultimii 5-10 ani, acum sunt dispuse sa schimbe ceva in viata lor profesionala. Dovada acestei schimbari de atitudine este faptul ca cei care au participat la aceasta cercetare pe site-ul eJobs sunt oameni care isi cauta de fapt un alt job”, a declarat Eduard Ezeanu, Career Consultant la Careerexperts.

Potrivit reprezentantei HART Human Resource Consulting, Ana Ionescu, frecventa cu care angajatii isi schimba jobul depinde de o serie de factori: nivelul de experienta, gradul de satisfactie profesionala dar si financiara, planurile individuale de dezvoltare in cariera.

Cele mai multe schimbari de joburi au fost observate in cazul persoanelor aflate la nivel junior ca experienta, dar si in cazul specialistilor. O frecventa medie a acestor schimbari ramane totusi de doua ori intr-un interval de trei ani, insa sunt si cazuri in care schimbarile au fost mai dese, chiar 3-4 ori.

Daca luam cazul persoanelor cu experienta, situatia se schimba considerabil, iar factorii motivationali sunt cu totul altii. Pentru acestia, perspectivele profesionale conteaza cel mai mult in momentul in care analizeaza oferta unei alte companii, punand mare accent pe stabilitatea si statutul pe care o organizatie le poate garanta unui angajat. Astfel, frecventa medie cu care acestia isi schimba locul de munca este o data la interval de 2-3 ani.

Sondajul s-a derulat online in perioada 1-11 august 2008, pe site-ul companiei. La intrebarea „Cat de des ti-ai schimbat jobul in ultimii trei ani?” au raspuns, in mod voluntar, peste 4500 de romani, reprezentanti ai populatiei active. Aceasta cercetare se inscrie intr-o serie de anchete pe care eJobs si-a propus sa le realizeze in randul romanilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri