”Exista societati comerciale care ti-au inchis activitatea. Sunt foarte multe societati care au facut reduceri de personal. Din numarul salariatilor din industria alimentara, care este de 180.000, pana in prezent 5-6 % au fost disponibilizati. Preconizez ca 10-15% din salariati vor fi disponibilizati din cauza crizei financiare”, a declarat Dragos Frumosu, potrivit NewsIn.

El a precizat ca, din punctul sau de vedere, cei care si-au inchis activitatea sau sunt in curs de suspendare a activitatii sunt cu precadere companii multinationale care isi muta activitatea din Romania in Bulgaria.

”Motivul nu este legat de infrastructura, ci din cauza fiscalitatii foarte mari din Romania. Fiscalitatea ar trebui relaxata pentru a crea o situatie mai buna din acest punct de vedere”, a explicat Frumosu.

Estimarile anterioare indicau ca aproximativ 35.000 de salariati din agricultura si industria alimentara ar putea fi disponibilizati anul acesta, din cauza crizei economice

In ceea ce priveste evolutia pretului la alimente, presedintele FSIA a spus ca niciun producator nu are intentia sa creasca preturile.

”Nu cred ca vor exista mariri de preturi, pentru ca toata lumea este constienta ca puterea de cumparare este scazuta si atunci orice crestere de preturi, mai ales la alimente, duce la vanzari mai mici. Vom incerca sa facem presiuni pentru reducerea TVA-ului la produsele agricole cu 5%. Impreuna cu patronatele, vom face tot ce putem sa demonstram ca reducerea TVA-ului va conduce, in primul rand, la o asezare a preturilor si, nu in ultimul rand, la eliminarea intr-un procent mare a evaziunii fiscale. Este foarte importat atat pentru bugetul Romaniei, cat si pentru populatie”, a conchis acesta.

Topul sectoarelor de activitate cu cele mai multe falimente