29 August 2009

Top 10 cele mai importante evenimente de business ale saptamanii



Previziunile agentiei de rating Moody’s referitoare la continuarea contractiei economiei romanesti si in prima jumatate a anului 2010, declaratiile presedintelui Traian Basescu privind solutiile de iesire din criza si decizia celui mai mare producator din piata locala de bauturi non-alcoolice de a inchide fabrica de la Iasi sunt cateva dintre cele mai importante evenimente de business ce au marcat aceasta saptamana.

10. Claudiu Silaghi vinde 1,2% din Banca Transilvania

Membru in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV), Claudiu Silaghi a vandut un pachet de 13,06 milioane de actiuni, mai exact 1,2% din capitalul bancii.

Silaghi a incasat astfel 21,15 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) din vanzarea celor peste 13 milioane de actiuni.

Claudiu Silaghi a achizitionat pachete de actiuni emise de Banca Transilvania incepand din vara anului 2007 si a continuat pana in 2008. Pretul mediu la care a cumparat actiunile este de 0,8 lei/titlu.

Cititi si Cum s-a erodat de zece ori profitul Bancii Transilvania

9. Scaderi de preturi pentru apartamentele noi si stagnare pentru cele vechi

Luna august a adus scaderi de preturi pentru apartamentele noi din Bucuresti, in timp ce preturile apartamentelor vechi au stagnat. Astfel, preturile apartamentelor noi din Bucuresti au scazut cu 1%, ajungand la nivelul de 1.647 euro/mp, in timp ce preturile apartamentelor vechi au stagnat la 1.154 euro/mp, potrivit celei mai recente analize a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

La nivel de sectoare, cea mai mare scadere a fost in sectoarul 5, unde preturile apartamentelor au coborat cu 5%, in timp ce in sectorul 1 si 6, preturile au crescur cu 3% si, respectiv, 2%. Sectorul 6 a ramas insa cel mai ieftin , pretul pe mp construit fiind de 972 euro.



8. Pepsi Americas deschide in Ilfov cea mai mare fabrica din Europa

Cel de-al doilea jucator de pe piata locala a bauturilor racoritoare, Pepsi Americas, a anuntat ca va inaugura la inceputul lunii septembrie cea mai mare fabrica a companiei din Europa, valoarea proiectului ridicandu-se la 150 mil. dolari.

Fabrica PepsiAmericas va fi situata in Dragomiresti, judetul Ilfov, suprafata terenului fiind de 30.000 de metri patrati.

Cititi si Coca-Cola HBC vs. Pepsi Americas: Radiografia afacerilor in 2008


7. Ce previziuni are Pogea pentru anul viitor

Ministrul Finantelor a facut publice cateva predictii pentru anul viitor printre care cele mai importante sunt: salariul mediu brut din sectorul public, estimat la 2.199 lei pentru acest an, va ramane la fel in 2010, iar Produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste anul viitor la 525,1 miliarde lei.

Astfel, salariul mediu brut din sectorul public, estimat la 2.199 lei pentru acest an, va ramane la fel in 2010, insa va creste semnificativ pana in 2015, cu 56% pana la 3.430 lei, fara al 13-lea salariu.

De asemenea, Produsul intern brut (PIB) al Romaniei va ajunge anul viitor la 525,1 miliarde lei, de la 497,3 miliarde lei in 2009, urmand ca pana in 2015 sa creasca sustinut, la 944,4 miliarde lei.


6. Geoana vrea suspendarea platii creditelor la banci pe 12 luni pentru IMM-uri

Mircea Geoana, liderul PSD, a invocat masurile luate de Asociatia Bancilor din Italia, impreuna cu Asociatia Oamenilor de Afaceri din Italia si institutiile guvernului italian, in ceea ce priveste suspendarea platii creditelor la banci, dar nu si a dobanzii aferente. Prima masura invocata de presedintele Senatului priveste "suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii imprumutului principal catre banci pentru imprumutul pe termen mediu si lung".

A doua se refera la "suspendarea pe o perioada de la 6 pana la 12 luni a imprumutului pentru operatiuni legate de leasing".

O alta masura sustinuta de liderul PSD priveste "prelungirea finantarii pe termen scurt, pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei".


5. BCR vede contractie economica de 8% in 2009

Economistii Bancii Comerciale Romane si-au revizuit, in scadere, prognoza privind contractia economiei romanesti din acest an, la 8%, dupa ce initial estimau o scadere de doar 4,9%.

Pentru 2010, BCR estimeaza o usoara crestere a produsului intern brut, de doar 0,2%.




4. Noua rectificare bugetara taie din sumele alocate ministerelor

Cel mai mult vor avea de suferit de pe urma rectificarii bugetare Ministerele Dezvoltarii Regionale si Locuintei si Educatiei, ale caror bugete vor fi reduse cu 346,5 milioane lei, respectiv 154,19 milioane lei.

O reducere substantiala de fonduri este operata si la nivelul Camerei Deputatilor. Prin forma actuala a ordonantei de rectificare, Camera pierde 7,46 mil. lei.

Bugetul Administratiei Prezidentiale se micsoreaza cu 2,96 mil. lei. Presedintia va taia cel mai mult din cheltuielile pentru bunuri si servicii: 1,5 mil. lei.

Cea mai mare suma alocata in plus de la bugetul de stat va fi transferata Ministerului Muncii, de 5,362 miliarde lei, bani alocati in principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, care a depasit la jumatatea anului nivelul prevazut la prima rectificare pentru tot anul 2009.


3. Coca-Cola, la a treia inchidere de fabrica in doi ani

Coca-Cola HBC a decis sa transfere capacitatea de productie a fabricii de la Iasi in Republica Moldova, in conditiile in care unitatea producea cu preponderenta pentru respectiva zona.

Depozitul din Iasi va fi reorganizat si va functiona ca Centru de Distributie in cadrul infrastructurii existente, iar operatiunile de vanzari, financiar, marketing si resurse umane isi vor continua activitatea in Iasi.

Fiecaruia dintre cei 75 de angajati implicati in productie li se vor oferi pozitiile vacante disponibile in cadrul companiei, iar celor 32 de angajati din depozit, posibilitatea de a opta pentru noi locuri de munca, in conditii similare de salarizare, la contractorul care va opera Centrul de Distributie.


2. Basescu: Continuarea investitiilor, singura solutie de iesire din criza

Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania va iesi din recesiune la sase luni dupa tari precum Germania si Statele Unite. In plus, in opinia sa continuarea investitiilor reprezinta singura solutie de iesire din criza.

Presedintele considera ca in al patrulea trimestru al acestui an ar putea fi inregistrate si la noi primele semne ale imbunatatirii situatiei economice.

Basescu le-a cerut primarilor sa acceseze proiecte finantate din fonduri europene, precizand ca a fost rezolvata si problema cofinantarii, guvernul obtinand permisiunea FMI pentru majorarea plafonului garantiilor guvernamentale.



1. Caderea economiei va continua si in 2010

Kenneth Orchard, analist in cadrul agentiei de rating Moody’s, singura institutie care mai acorda Romaniei rating investitional, a declarat ca economia romaneasca isi va continua contractia si in prima jumatate a anului viitor. Acesta estimeaza pentru acest an o contractie reala a Produsului Intern Brut al Romaniei de 8,9%, in timp ce pentru 2010 vede o usoara crestere, de 1,2%.

Prognoza Moody’s mai arata ca deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce pana la aproximativ 5,1% in 2009, de la aproape 14% cat era in 2008, iar in 2010 va scadea chiar pana la 3,5%.

Cititi si Moody's confirma ratingul investitional al Romaniei




Citeste si