Liderul PSD, Mircea Geoana, a prezentat, in urma unei intalniri cu reprezentantii BNR, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri si a Asociatiei Bancilor din Romania, o serie de masuri financiar-bancare,similare celor luate in Italia, pentru suspendarea platii creditelor si aplicarea unor facilitati.
Geoana (foto) a invocat masurile luate de Asociatia Bancilor din Italia, impreuna cu Asociatia Oamenilor de Afaceri din Italia si institutiile guvernului italian, in ceea ce priveste suspendarea platii creditelor la banci, dar nu si a dobanzii aferente. Prima masura invocata de presedintele Senatului priveste "suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii imprumutului principal catre banci pentru imprumutul pe termen mediu si lung".

A doua se refera la "suspendarea pe o perioada de la 6 pana la 12 luni a imprumutului pentru operatiuni legate de leasing". "Va fac precizarea ca in Italia se suspenda pe o perioada temporara plata principalului, cum se numeste in termeni bancari, dar se continua plata dobanzii aferente", a explicat Geoana.

El a mai precizat ca propune de asemenea prelungirea duratei maxime de plata a datoriilor restante, din Legea insolventei. "Astazi, in Romania la 90 de zile, conform Legii insolventei, o firma in dificultate este executata de catre stat si evident de catre bancile comerciale. In Italia s-a mers de la 180 la 270 de zile. Propunerea noastra ar fi sa se mearga de la 90 la 180 de zile, termen in care o firma sa nu fie executata de catre stat sau de catre banci, sa fie cu titlu exceptional de 12 luni pana cand vom intra speram intr-o faza de relansare economica", a explicat presedintele Senatului.

O alta masura sustinuta de liderul PSD priveste "prelungirea finantarii pe termen scurt, pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei". '"Eligibili pentru aceasta initiativa sunt IMM-urile, cu mai putin de 250 de salariati, cu o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro anual si active totale de 25 de milioane de euro", a spus Geoana, citat de NewsIn.

El a mai afirmat ca astfel de masuri ar reprezenta raspunsul la principala problema pe care sectorul privat o reclama: lipsa de lichiditate. "Este si o conjunctura favorabila, pentru ca in acest moment, in urma acordului cu FMI exista prin politica BNR mai multa lichiditate catre piata, dar bancile au o anumita dificultate in a putea sa operationalizeze credite sau sa permita creditarea economiei in continuare", a mai precizat Geoana, subliniind ca aceste masuri nu au niciun fel de impact asupra bugetului de stat.

La randul sau, presedintele Asociatiei Bancilor din Romania, Radu Ghetea, a spus ca sunt multe IMM-uri care ar putea beneficia de o asemenea masura. "Bineinteles ca va trebui sa lucram pentru a putea adapta la piata romaneasca aceste masuri. Vom avea o dezbatere foarte rapida cu membrii consiliului de administratie al Asociatiei Romane a Bancilor chiar in aceasta saptamana", a sustinut Ghetea.

De asemenea, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a apreciat drept un lucru util "ca aceasta experienta sa fie examinata si in Romania".

"Specialistii BNR impreuna cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor vor efectua evaluarile, simularile necesare si intr-un timp relativ scurt vom fi in masura sa comunicam rezultatele acestor analize, inclusiv din punctul de vedere al articularii, al corelarii normelor de prudenta bancara cu cerintele impuse de aplicarea unei asemenea experiente, cum este experienta italiana", a afirmat Georgescu.

In concluzie, Geoana a anuntat o noua intalnire pe tema acestor masuri pentru saptamana viitoare, declarand masurile drept un "principiul extrem de seducator". Presedintele Senatului a mai sustinut ca modificarile asupra cadrului legislativ vor trebui facute in Parlament, Guvernul avand un aport modest in aceasta chestiune, fapt pentru care a promis ca va "activa" cele doua Comisii de buget finante in acest sens.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri