Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut anunțul, extrem de important pentru securitatea regiunii.

”Sunt foarte mândru de faptul că luni [13 noiembrie, n. red.], cred, se va deschide oficial hub-ul din România pentru antrenarea piloților ucraineni, români și aliați pe F-16”, a a anunțat Mircea Geoană la Aspen-GMF Bucharest Forum. Centrul internațional de pregătire (cunoscut oficial drept Centrul European de Instruire F-16, European F-16 training center- EFTC) va fi în județul Călărași, la Fetești, unde se află Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță”. Țările de Jos au furnizat avioanele F-16, dintre care cinci au ajuns în România pe 7 noiembrie. ”Este o realizare remarcabilă”, a afirmat Mircea Geoană.

În acest parteneriat, România a oferit baza aeriană, olandezii – aparatele de zbor, iar Lockheed Martin, instructorii, printr-un subcontractor. Inițial, doar piloții români de F-16 ar urma să fie pregătiți aici, potrivit informațiilor furnizate de compania americană, care afirmă că este primul său centru de acest tip din Europa. Piloții ucraineni, dar și cei din alte state NATO, ar urma să se antreneze inițial în Danemarca, urmând ca anul viitor să înceapă pregătirea în țara noastră.

”Având în vedere contextul geopolitic actual şi poziţia strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esenţial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securităţii şi consolidarea solidarităţii în cadrul NATO. Prin înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie, nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina, a transmis Ministerul Apărării Naționale, care nu a comunicat însă data deschiderii EFTC.

”Nu ne permitem luxul să ne obosească conflictul din Ucraina”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO. ”În regiunea noastră, vedem o unitate transatlantică extraordinară.”

F-16 este acum cel mai avansat avion de luptă al României. În 2010 s-a decis achiziționarea de aparate de acest tip din Portugalia, astfel că avem 17 avioane F-16 în acest moment. La ele se vor adăuga încă 32, cumpărate din Norvegia, a căror livrare va începe în 2024.

Deși s-a decis achiziționarea de avioane F-35 (de generația a cincea), acestea vor ajunge efectiv în România după 2030. Însă eficiența lor într-un eventual conflict cu Rusia este confirmată și de experți, care spun că actuala tehnologie militară a Kremlinului nu are nicio șansă în fața lor.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri