Un elicopter militar de atac din Belarus, dar și unul de transport aparținând aceluiaș stat, ar fi intrat în spațiul aerian al NATO, prin Polonia, conform surselor poloneze. Deși Belarus, aliat apropiat al Rusiei, neagă incidentul, există imagini cu aparatele de zbor care au fost observate și pe radar.

Bielorușii continuă să meargă pe o muchie de cuțit, iar cel mai recent episod are iz de provocare după ce două aparate de zbor din țara lui Lukașenko au pătruns, vreme de câteva minute, în spațiul aerian al NATO. Conform informațiilor din Polonia, un aparat de zbor de tip Mi-8, respectiv un Mi-24 'Hind' de atac au intrat trei kilometri în spațiul său aerian în timpul unui antrenament.

Până în prezent, Belarus a negat existența acestui incident, dar trimișii bieloruși de la Varșovia au fost deja chemați la ordine de autoritățile poloneze. Elicopterele, ambele de origine sovietică, au intrat în spațiul aerian al NATO la joasă înălțime ceea ce le-a făcut greu de depistat, motiv pentru care nu este ușor de spus dacă vorbim de o greșeală sau de o provocare făcută cu bună știință. Incidentul s-a petrecut la limita pădurii Bialowieza.

Experții spun că este greu - chiar și cu niște aparate de zbor mai vechi - să ieși din limitele planului de zbor pentru un ocol în spațiul aerian al unui alt stat. Acest incident se petrece la scurt timp după ce același Lukașenko a transmis Varșoviei că partea poloneză ar trebui să-i mulțumească că i-a ținut în frâu pe mercenarii Wagner care, în caz contrar, ar fi intrat în Polonia. Ca răspuns, atât Polonia cât și Lituania iau în calcul închiderii granițelor cu Belarus.

Liderul partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a apreciat că prezenţa unor membri ai grupării Wagner în Belarus are ca scop provocarea unor crize "direcţionate în special împotriva Poloniei". Ministrul apărării de la Varşovia, Mariusz Kaminski, declarase joi că "dacă vom considera o astfel de reacţie adecvată, vom obţine izolarea totală a Belarusului, iar regimul belarus trebuie să ţină seama de asta".

AFP observă că traficul la frontiera polono-belarusă este deja foarte limitat, ca urmare a sancţiunilor reciproce pe care le-au impus guvernele de la Varşovia şi Minsk. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a asigurat la sfârşitul săptămânii trecute pe omologul său rus, Vladimir Putin, că mercenarii Wagner vor rămâne în centrul Belarusului. "Ei cer să meargă spre vest, la Varşovia, la Rzeszow" (în Polonia - n. red.), a afirmat liderul de la Minsk.

Polonia şi Lituania au construit în ultimii doi ani bariere la frontierele cu Belarusul şi Rusia, acuzând încurajarea migranţilor care încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană.

Lukașenko: O jumătate din armele nucleare promise de Rusia au ajuns deja la noi în țară

"Mai mult de jumătate din armele nucleare care urmau să fie desfăşurate au fost deja livrate şi amplasate în diferite părţi ale ţării", a declarat Lukaşenko, citat de agenţia oficială de presă BELTA. Liderul belarus, care a făcut aceste declaraţii în timpul vizitei sale în regiunea Brest, situată la frontiera cu Ucraina şi Polonia, a subliniat că armele nucleare înseamnă "securitate".

"Doamne fereşte să fim nevoiţi să utilizăm aceste arme. În orice caz, sper să nu se întâmple. Noi nu intrăm în grădina nimănui, dar vă rugăm să nu intraţi nici voi în a noastră. Ne garantăm securitatea cu ajutorul prietenilor noştri", a declarat Lukaşenko, asigurând că belaruşii sunt un "popor paşnic", deşi poporul belarus a trebuit să lupte de-a lungul întregii sale istorii.

"Nu vreau ca oamenii mei, mai ales sub comanda mea, să lupte. Noi nu fluturăm armele, dar ne pregătim să ne apărăm ţara în orice moment", a spus el. La jumătatea lunii iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sosirea primelor arme nucleare în Belarus, un proces despre care a spus că va fi finalizat înainte de sfârşitul anului.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi omologul său belarus, Viktor Hrenin, au semnat la sfârşitul lunii mai, la Minsk, documentele care reglementează depozitarea armelor nucleare non-strategice pe teritoriul fostei republici sovietice. Minskul a explicat atunci că în ţară sunt zeci de silozuri din epoca sovietică care trebuie renovate şi reabilitate pentru a putea găzdui armamentul.

În martie, Putin a anunţat un acord cu Lukaşenko privind desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, ceea ce a accelerat integrarea politicii de apărare între cele două ţări. În aprilie, personal militar belarus a fost instruit în Rusia cu privire la utilizarea muniţiei tactice speciale pentru rachetele Iskander-M, capabile să transporte nu doar arme convenţionale, ci şi nucleare.

Tot atunci a avut loc şi pregătirea forţelor belaruse pentru operarea avioanelor de atac Su-25, echipate pentru a transporta arme nucleare tactice. Ministrul rus al apărării a precizat că Moscova va menţine în orice moment controlul asupra focoaselor nucleare şi îşi rezervă de asemenea dreptul de a decide cu privire la posibila lor utilizare.

"Rusia nu transferă arme nucleare Republicii Belarus: atât controlul asupra lor, cât şi decizia de a le utiliza rămân la partea rusă", a subliniat la vremea respectivă Serghei Şoigu în timpul unei vizite la Minsk. Putin a declarat că desfăşurarea de arme nucleare în Belarus reprezintă o măsură de "descurajare" împotriva ameninţării reprezentate de NATO.

Sursa foto: Evgeniyqw / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri