Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la o întâlnire cu cadre didactice şi studenţi militari, că Ucraina va fi "unul dintre egalii în jurul mesei NATO" şi va primi "asigurări de securitate" la Summitul de la Vilnius (11-12 iulie), capitala Lituaniei, unde se va face un "upgrade de relaţie politică, conform Agerpres.

"Evident, decizia cu privire la nivelul următoarei relaţii politice a NATO cu Ucraina va fi luată de liderii noştri la Vilnius. Eu nu pot să anticipez ceea ce liderii noştri vor decide. Dar există o conversaţie şi o decizie deja, să facem upgrade de relaţie politică, înlocuind actuala Comisie NATO-Ucraina în Consiliul NATO-Ucraina, ceea ce va face ca ucrainenii să fie nu membri NATO, dar să fie unii dintre egali în jurul mesei NATO; vor fi între Turcia şi Marea Britanie, deci nu aici pe post de invitat, ci acolo, cu toate consecinţele legate de capacitatea noastră de a lucra împreună cu dânşii şi a lua decizii împreună cu privire la securitatea naţională şi la viitorul Ucrainei. Ucraina va deveni membru al familiei euroatlantice. Uniunea Europeană i-a invitat, noi, la Bucureşti, la Summitul de la Bucureşti, am decis că vor deveni membri ai noştri. Care este momentul în care există consens în cadrul NATO şi există condiţii în Ucraina pentru a putea să-i invităm este o chestiune politică şi probabil că liderii noştri vor avea până la summit şi la summit câteva alte componente", a spus Mircea Geoană.

Geoană susţine sprijinirea Ucrainei pe termen mediu şi lung, pentru a putea rezista presiunii ruseşti. "De-a lungul timpului, Rusia riscă să redevină periculoasă", chiar dacă Ucraina va câştiga acest război, a afirmat Mircea Geoană.

"Discutăm nu despre garanţii de securitate, probabil că se va discuta, se discută deja - vom aştepta să vedem care e forma în care se cristalizează acest lucru, probabil nu prin NATO, într-o geometrie un pic mai variabilă - despre asigurări de securitate, care înseamnă că de fapt avem un sistem integrat şi pe termen mediu şi lung de a sprijini Ucraina să poată să reziste în faţa unei presiuni ruseşti. Chiar dacă acum sperăm să aibă mai puţine şanse - şi cred că Ucraina va izbândi în această luptă -, de-a lungul timpului, Rusia riscă să redevină periculoasă", a arătat Mircea Geoană.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în urmă cu o săptămână că Ucraina se aşteaptă ca la Summitul NATO din iulie să primească un semnal clar şi o "formulă" de a deveni membră a Alianţei.

Sursa foto: Shutterstock / roibu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri