Agentia de evaluare financiara Moody's a confirmat ratingurile Romaniei, cu perspectiva stabila, argumentandu-si decizia de mentinere a calificativului Romaniei in categoria "investment grade" prin datoria publica moderata si intarirea institutiilor dupa intrarea in UE, scrie NewsIn.
Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).

Astfel, ratingul Romaniei pentru imprumuturi in valuta si in moneda straina a fost mentinut la 'Baa3', cu perspectiva stabila.

Plafoanele de tara pentru emisiuni obligatiuni in lei si in valuta au fost confirmate la 'Aa3', respectiv 'A1'. Moody's a mai confirmat plafonul 'Baa3' al depozitelor in valuta, 'P-1' al obligatiunilor pe termen scurt in valuta si plafonul 'P-3' al depozitelor pe termen scurt in valuta.
Perspectivele tuturor ratingurilor si plafoanelor raman stabile.

"Statutul Romaniei de tara cu grad de investitii este sustinut de datoria moderata a guvernului", a declarat Kenneth Orchard, analist al Moody's. "Intarirea treptata a capacitatii institutiilor, datorata in mare parte aderarii la Uniunea Europeana, in urma cu doi ani, este de asemenea importanta", a adaugat el.

Cu toate acestea, Moody's subliniaza ca expansiunea rapida a creditelor interne, sustinuta de intrari masive de capital, a accentuat vulnerabilitatea externa a tarii in ultimii ani. "In plus, din cauza unei politici fiscale mai degraba relaxate din perioada de crestere economica puternica, guvernul este intr-o pozitie slaba in contextul crizei financiare mondiale", a explicat Orchard.

"Problema a fost accentuata si de cresterea cheltuielilor publice pe fondul alegerilor nationale din noiembrie 2008", a mai spus el.
Moody's estimeaza ca economia Romaniei se va comprima in 2009, in contextul in care exporturile sunt afectate de recesiunea din Europa Centrala si de Vest, iar intrarile de capital extern scad. Agentia de rating considera ca asocierea acestor doi factori va duce la o reducere a deficitului de cont curent, ce va determina majorarea somajului si scaderea veniturilor guvernamentale.

"Moody's intelege ca guvernul roman a trebuit sa se imprumute cu dobanzi relativ mari pe piata interna, pentru a finanta un deficit bugetar in crestere in ultimele luni", a spus Orchard. "Luand in considerare si presiunile balantei de plati, situatia este cu greu sustenabila", a adaugat Orchard.

Moody's ar putea cobori ratingul Romaniei sub categoria investment grade, daca Uniunea Europeana va da semnale ca este mai putin inclinata sa sprijine Romania, a spus analistul agentiei de rating Kenneth Orchard.

"Exista motive puternice atat pentru guvernul Romaniei, cat si pentru Uniunea Europeana ca sa coopereze pentru a stabiliza economia romaneasca. Totusi, daca vor fi semnale ca UE devine mai putin inclinata sa sprijine Romania, este posibila o coborare a ratingului sub categoria investment grade", a comentat Orchard.

Moody's a reconfirmat ratingul Romaniei, cu perspectiva stabila, argumentandu-si decizia de mentinere a calificativului in categoria "investment grade" prin datoria publica moderata si intarirea institutiilor dupa intrarea in UE.

Decizia agentiei ia in calcul si probabilitatea unui acord al Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) si UE pentru finantare, care ar presupune o ajustare bugetara.

Agentia de rating se asteapta, de altfel, ca Romania sa obtina asistenta financiara substantiala din partea UE si FMI pentru a usura ajustarea, in conditiile deteriorarii mediului economic, printr-un pachet de sustinere de peste 20 miliarde de euro, pe o perioada de doi ani.

Aproximativ jumatate din suma urmeaza sa vina de la FMI, iar restul va fi obtinut de la UE si alte institutii. Fondurile FMI vor fi indreptate cel mai probabil catre sustinerea balantei de plati, in timp ce banii primiti de la UE se vor indrepta catre finantarea bugetului, ceea ce ar reduce ingrijorarile legate de lichiditate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri