21 Ianuarie 2011

TOP 10: Ce am aflat in ultima saptamana



Afla care sunt cele mai importante 10 evenimente de business din ultima saptamana.

10. Schimbare in conducerea URBB

La 1 ianuarie 2011 Shachar Shaine, cel care a condus timp de sase ani United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producatorul Tuborg, a predat stafeta lui Hezy Ovadia. A decis insa sa ramana in Romania, refuzand toate ofertele primite in strainatate si vorbeste rezervat despre proiectele viitoare. Balanta inclina insa in favoarea antreprenoriatului, a declarat Shaine pentru Wall-Street.ro.

“Am avut numeroase oferte din strainatate pe care le-am refuzat. Chiar saptamana trecuta m-am eliberat de aceasta grija si am refuzat toate ofertele in favoarea Romaniei. A fost cea mai grea decizie pentru mine. In primul rand din punct de vedere emotional – imi place Romania, in al doilea rand exista oportunitati aici. Situatia macroeconomica nu este atat de grava precum se arata la televizor, numarul de locuitori este atractiv pentru orice investitor si este un moment bun pentru investitii. Am luat o decizie optima punand in balanta toate aspectele”, spune Shachar Shaine.

A venit in Romania in urma cu 11 ani si primul impuls pe care l-a avut a fost sa iasa in oras, sa observe oamenii. Tara, in ansamblul ei, nu era inca dezvoltata, insa avea potential. S-a obisnuit greu cu birocratia si vremea din Romania, mult mai friguroasa decat in Israel, povestea Shaine intr-un interviu anterior acordat Wall-Street.ro




9. Guvernul scade cota de reducere a taxei auto

Guvernul va diminua nivelul cotei de depreciere din taxa auto de care au beneficiat pana in prezent cumparatorii de masini uzate fara dotari suplimentare, precum aer conditionat si airbag, astfel ca persoanele care achizitioneaza incepand cu 2011 autovehicule de acest tip vor plati o taxa mai mare.

Executivul va mentine principiul conform caruia taxa auto poate fi redusa in baza unor formule de calcul care tin cont de gradul de depreciere a masinii, calculat in raport cu diferenta de vechime intre data primei inmatriculari si anul de fabricatie inscris in cartea de identitate a vehiculului, starea generala si nivelul de dotare, dar va diminua coeficientul de calcul stabilit pentru fiecare dintre acesti indicatori si va reduce si cota maxima de reducere acceptata, de la 95% la 90%.

Plafoanele vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a ordonantei privind noua taxa auto, aprobate de Guvern in sedinta de miercuri.


8. FMI vrea rezolvarea creditelor salbatice

Urmatorul acord care va fi semnat de Romania cu FMI va cuprinde tinte privind arieratele companiilor de stat, iar ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, avertizeaza: va fi "durere" pe la primarii, pentru ca unele au angajat prea multe cheltuieli iar altele au supraestimat veniturile.

Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks (foto), a afirmat, la sesiunea dedicata Romaniei din cadrul conferintei Euromoney - The Central & Eastern European Forum, de la Viena, ca neplata datoriilor de catre marile societati de stat creeaza blocaj la nivelul economiei, furnizorii care asteapta sa-si incaseze banii fiind la randul lor datornici la banci, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste arieratele autotitatilor locale, Franks a aratat ca legislatia care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie isi va produce primele efecte in cateva saptamani, dar un impact clar al noilor reglementari se va vedea abia in cateva luni.

Citeste mai multe aici


7. Fabrica de piese pentru avioane la Brasov

Premium Aerotec, o divizie a gigantului EADS, a inceput productia la fabrica de piese pentru avioane de la Ghimbav, judetul Brasov.

Constructia noii fabrici a inceput in mai 2010 si a durat 8 luni. Unitatea are 60.000 metri patrati.

"Aceasta prima etapa de constructie va crea aproximativ 300 de locuri noi de munca pentru personal calificat", a declarat Jochen von Wurmb, directorul executiv al fabricii.

In noua locatie vor fi fabricate si montate piese metalice pentru toate programele Airbus (familia A320, A330/A340, A380).


6. Listarea FP, pe ultima suta de metri

Listarea Fondului Proprietatea, care va avea loc pe 25 ianuarie, presupune o serie de noutati atat pentru actionari, cat si pentru brokerii care vor intermedia aceste tranzactii.

Mark Mobius (foto), presedintele executiv al Templeton Asset Management, a declarat, intr-un scurt interviu acordat Wall-Street.ro, ca se asteapta ca Fondul sa se bucure de o lichiditate ridicata si vede actiunea FP ca fiind una dintre cele mai lichide din piata.

Actionarii Fondului Proprietatea vor putea tranzactiona aceste titluri cu coduri confidentiale, care sunt emise de Depozitarul Central.

Astfel, actionarii care nu au deschis un cont la un broker roman, dupa incheierea unui contract de intermediere la o societate de specialitate, trebuie sa solicite de la Depozitarul Central un extras de cont si transferul detinerilor la broker, a explicat Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment.

Citeste mai multe in articolul Fondul Proprietatea se pregateste de listare. Ce trebuie sa stii?


5. Coldwell Banker recruteaza sef de la Anchor pentru noua divizie de retail

Compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, liderul pietei de profil dupa afacerile din 2009, a lansat o divizie de retail si centre comerciale, care va fi coordonata de Radu Tanasescu (foto), fostul director operational al grupului Anchor, proprietarul mall-urilor Plaza Romania si Bucuresti Mall.

Radu Tanasescu (foto) va ocupa pozitia de managing partner al diviziei de retail din cadrul Coldwell Banker, care va oferi servicii de consultanta imobiliara, inchiriere si management pe segmentul de centre comerciale, se arata in comunicatul consultantului imobiliar.

Pentru inceput, divizia coordonata de Radu Tanasescu isi propune sa “castige” proiecte comerciale in Bucuresti si in tara, pentru care sa ofere servicii complete de administrare si inchiriere, fiind vizate in principal centrele comerciale cu probleme. Activitatea de inchiriere a spatiilor individuale din cadrul unui proiect nu intra deocamdata pe lista prioritatilor celor doi manageri.

Citeste mai multe despre planurile lui Tanasescu, in articolul De cealalta parte a baricadei


4. Magazinele bam boo au intrat in insolventa

Compania Andromede Decor, care detine lantul de magazine de cadouri si decoratiuni interioare bam boo, a intrat in procedura de insolventa. Reteaua cuprinde 22 de magazine, 10 in Bucuresti si 12 in tara.

Compania Andromede Decor a lansat lantul de magazine bam boo in anul 2003, iar in acest moment numara 22 de magazine, dintre care zece sunt in Bucuresti. Printre centrele comerciale care gazduiesc magazinele bam boo se numara: Sun Plaza, Bucuresti Mall, Plaza Romania si mall-urile Iulius din orasele Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi.

Lantul de magazine bam boo isi va continua activitatea si va aplica diferite masuri pentru a-si consolida afacerile, precum revizuirea colectiilor, eficientizarea politicii de achizitii si rentabilizarea punctelor de lucru, urmand sa alcatuiasca un plan de restructurare.


3. Primul fond de imobiliare care se listeaza la Bursa

Listarea fondului sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI) la Bursa de Valori Bucuresti aduce doua premiere: prima listarea a unui fond de real-estate pe piata de capital romaneasca si lansarea segmentului Alte Instrumente Financiare Internationale, creat pentru introducerea Real Estate Investment Trusts (REITs).

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a confirmat ca decizia NEPI de a se lista a venit dupa o serie de discutii purtate la finalul anului trecut.

Listarea NEPI va fi tehnica, fara IPO, BCR si Intercapital fiind intermediarii ofertei. Procesul nu va fi diferit de listarile de acest gen (de exemplu, listarea tehnica a BVB), din punct de vedere al mecanicii.

Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI) este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund si detine 31 de proprietati imobiliare, dintre care 25 in Romania si sase in Germania.

„Este un fond de investitii activ, cu participatii importante in diferite proiecte din Romania. Va fi primul fond imobiliar care va fi listat la Bursa si a doua companie straina, in sensul ca sediul central nu este in Romania”, a declarat Dan Weiler, director executiv pe Corporate Finance Investment Banking la BCR.

Vezi aici mai multe detalii.


2. Verde pentru Prima Casa 3

Programul "Prima Casa" va continua si in acest an in limita unui plafon de garantii de 200 milioane euro, care va fi suplimentat la momentul epuizarii.

"Va fi un plafon de 200 milioane euro pentru continuarea programului si in 2011, iar dupa epuizare vom extinde programul", a spus premierul Emil Boc.

Prin a doua etapa a programului "Prima Casa", lansata la inceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.


1. RWE, Iberdrola si GDF Suez ies din proiectul reactoarelor de la Cernavoda

Companiile RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (Franta) au decis sa nu mai participe la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 din cadrul centralei de la Cernavoda, proiect evaluat la 4 miliarde de euro.

“Incertitudinile pietei si cele economice care inconjoara acest proiect, legate in mare parte de criza financiara, nu sunt compatibile cu cerintele de capital ale unui nou proiect de energie nucleara”, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de RWE.

In replica, oficialii Ministerului Economiei afirma ca pana acum nu s-a primit o informare oficiala in legatura cu eventuala retragere a vreunei companii. "Urmatoarea intalnire a actionarilor companiei de proiect EnergoNuclear va avea loc luni, 24 ianuarie 2011", conform comunicatului de presa transmis de minister.

GDF Suez si RWE detin fiecare cate 9,15% din actiunile EnergoNuclear, societate mixta creata in toamna lui 2008 pentru constructia celor doua noi reactoare nucleare. Iberdrola are 6,2% din actiuni, iar restul se afla in mainile statului, prin intermediul Nuclearelectrica (60,15%), ale grupului siderurgic ArcelorMittal Romania (6,2%) si ale furnizorului de electricitate Enel (Italia) - 9,15%.




Citeste si