Grădinițele private au luat deja măsuri pentru a putea asigura întoarcerea în siguranță a copiilor la grădiniță și pentru a-și putea relua activitatea, după trei luni de ”stat pe bară”. Dacă însă măsura menținerii grădinițelor închise va fi în continuare prelungită, privații vor avea mari provocări în a-și păstra sediile și angajații, a declarat, pentru wall-street.ro, Valentina Secară, fondator și director general Acorns Nursery.

”Odată anunțată posibilitatea redeschiderii grădinițelor, am realizat o scrisoare pentru părinți, comunicând intenția de a redeschide ambele locații pe 17 iunie și invitând părinții să comunice dacă doresc să își înscrie copilul. Am luat un set de măsuri de prevenție, măsuri inspirate din practicile altor instituții educaționale din afară țării și a unor recomandări ale instituțiilor abilitate din România”, a explicat Valentina Secară.

Măsurile de prevenție a răspândirii virusului pe care le-a luat Acorns Nursery au fost:

  • Dotarea ambalor locații cu echipamente de dezinfecție și purificare a aerului
  • Informarea părinților privind modalitatea de primire a copiilor, cu preluarea lor din curte de către educator și un număr redus de părinți care să aștepte
  • Verificarea temperaturii copiilor și personalului cu termometru non touch
  • Repartizarea copiilor pe subgrupe, în fiecare sală și în curte, cu un număr mic de copii/educator și ținând cont de capacitatea fiecărei săli
  • Un timp mai mare de petrecut în curte (în Popa Soare sunt 1000mp, în Aviației sunt aproape 700mp)
  • Distanțare socială la mese, scăunel individual
  • Set individual de creioane și pensule pentru copiii mai mari
  • Dezinfectarea jucăriilor și echipamentelor după fiecare folosire
  • Activități senzoriale, gen plastilină, pregătite pentru fiecare copil în parte
  • Eliminarea colțurilor de joacă și a jucăriilor pe care copiii le foloseau la comun, inclusiv a celor din curte.

”În momentul de față avem un număr mic de copii înscriși la programul de vară, vom funcționa pe o capacitate redusă, aspect care are impact asupra activării contractelor de muncă pentru o parte din personal, aflat în șomaj tehnic, cât și asupra susținerii cheltuielilor”, a explicat antreprenoarea.

Retail jobs

Citește și FOTO Grădinița privată care a investit 15.000 euro pentru a se redeschide pe 15 iunie

”Am luat totuși decizia deschiderii locațiilor, din dorința de a ajuta părinții care au nevoie de un astfel de serviciu, de a susține moral și emoțional echipa dornică de reîntoarcere la activitate și de a pregăti și testa măsuri care pot fi puse în practică și în cazul unui al doilea val”, a adăugat ea.

Dacă grădinițele rămân închise

Luni, 15 iunie, grădinițele și creșele ar fi trebuit să se redeschidă, conform Hotărârii de Guvern publicate vineri în Monitorul Oficial. Cu toate astea, acest lucru nu a fost posibil, deoarece n-au fost gata normele de aplicare.

”În cazul în care grădinițele vor rămâne închise, va fi o provocare pentru segmentul privat să își mențină sediile și personalul. În acest caz, esențial va fi sprijinul statului, ca și până acum”, a precizat Valentina Secară.

Citeste si:
De la nevoie la antreprenoriat-povestea gradinitelor pe model britanic
Povestea Acorns Nursery: Si-a...

Va fi însă o provocare mare pentru părinți

Ea a arătat însă că, pe de altă parte, opinia specialiștilor în domeniul medical este foarte importantă și este esențial să se țină cont de ea, întrucât la această vârstă purtatul măștii nu reprezintă o varianta viabilă.

”Iar transmiterea virusului, cu toate măsurile ce se pot lua, este în continuare extrem de posibilă, mai ales în cazul unor copii cu vârstă între 0-5 ani”, a încheiat Secară.

Ministerul Sănătății și cel al Educației a anunțat luni seară, 15 iunie, că au publicat ordinul privind măsurile care trebuie asigurate în creșe, grădinițe și after school-uri. Acesta prevede un spațiu de 4,5 metri pătrați pentru fiecare copil în încăpere, cel puțin 2 metri între mese și paturi, personal dedicat fiecărei grupe, spălarea zilnică a jucăriilor, permiterea accesului doar pentru copiii care au o temperatură de maximum 37,3 grade Celsius.

Citeste si:
Școlile cu rata de infectare sub 3 la mie pot face ore cu prezență...
Școlile și grădinițele din...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri