Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) îi solicită lui Klaus Iohannis să nu promulge legea care le permite rectorilor de la universitățile din România să obțină mandate nelimitate în această funcție.

Studenții susțin că din nou, „prioritatea parlamentarilor este permanentizarea unor persoane la conducerea universităților, nu îmbunătățirea unui sistem de învățământ oricum slăbit de multele modificări incoerente și oportuniste.”

„Suntem nevoiți să solicităm din nou în decurs de câteva luni Președintelui României să trimită spre reexaminare o lege care elimină aceste limite, iar președinților partidelor politice parlamentare să prezinte clar dacă partidele pe care le conduc își doresc un învățământ superior având drept principiu buna guvernanță sau orientat după interese personale conjuncturale.

După mai multe modificări nejustificate aduse formei inițiale a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, amendarea art. 213 alin. (7) a mai fost propusă în acest an prin intermediul Propunerii legislative pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educațional (L159/ 2019), act normativ criticat de ANOSR și care s-a dovedit a fi neconstituțional prin Decizia nr. 323/ 2020 a Curții Constituționale.

Citeste si:
Anul universitar începe în condiții incerte. Ce nereguli au sesizat...
Anul universitar începe în...

Paradoxal, la trei luni de la admiterea obiecției de neconstituționalitate, membrii Senatului României au readus în discuție acest aspect, în contextul în care educația românească are de suferit la multe alte capitole care necesită adaptarea legislației actuale. Totuși, observăm cum decidenții omit interesele studenților, poziționând la rang de prioritate interese personale și implicând politica în educație.

ANOSR consideră absolut incalificabil ca în plin context pandemic, analizând prioritatea decizională, această modificare legislativă să reprezinte una de maximă importanță, raportat la nevoile cu adevărat reale ale educației. În plus, întreaga definiție a funcției de rector al unei instituții de învățământ superior este veritabil lezată tocmai prin înlăturarea acestei limitări a numărului de mandate ale managerului instituției.

Mai mult decât atât, constatăm încălcarea flagrantă a principiului bicameralismului, regăsind existența unor deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului. Amendamentul privind numărul de mandate ale rectorilor nu a fost dezbătut în Camera Deputaților, cu atât mai mult cu cât celelalte prevederi prezente în proiectul de lege L386/2020 făceau referire strict la instituțiile de învățământ militare și având, bineînțeles, o cu totul altă voință politică”, explică organizația studențească.

Citeste si:
Cum se încep cursurile la marile universități din București
Cum se încep cursurile la...
Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri