Asociația Școlilor Particulare (ASP) solicită în instanță redeschiderea școlilor și grădinițelor care au avut cursurile suspendate prin deciziile adoptate de Comitetele județene pentru Situații de Urgență. Solicitarea face referire atât la școlile de stat, cât și la cele private.

Organizația cere „anularea prevederilor hotărârilor emise de comitetele județene/municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ”, scrie EduPedu.

Plângerea prealabilă va fi depusă vineri, 30 octombrie 2020, în Municipiul Cluj-Napoca și în Municipiul Brașov, urmând ca săptămâna viitoare să fie depusă și din partea celorlalte județe și localități în care au fost suspendate cursurile față în față, atât în unitățile de învățământ de stat, cât și din cele private.

Motivele invocate de Asociația Școlilor Particulare

ASP menționează că măsura închiderii nu este prevăzută în Constituția României și că nici Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi.

„1. Hotărârile comitetelor pentru situații de urgență sunt nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate.

Retail jobs

2. Având în vedere faptul că hotărârile restrâng dreptul la educație garantat de Constituție și de legislația internațională, acest drept nu poate fi restrâs decât cu respectarea prevederilor constituționale: să fie prevăzută de o lege (a), să fie necesară într-o societate democratică (b), să fie proporţională cu scopul vizat (c) şi să nu fie aplicată în mod discriminatoriu (d). Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.

3. Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale. Art. 38 (1) Legea nr. 55/2020 (singura lege organică invocată ca temei al hotărârii) prevede următoarele – Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar”, au precizat reprezentanții Asociației, conform sursei citate.

Citeste si:
Patrula de Reciclare, un program de educație de mediu pentru...
Despre sustenabilitate în...

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri