Un sondaj World Vision și Fundația Vodafone România arată că pentru 73% dintre elevii din mediul rural principala așteptare de la profesori este ca aceștia să le predea într-un mod mai interactiv. Sondajul a fost realizat la începutul lunii septembrie pe un eșantion de 978 de elevi și profesori din mediul rural, beneficiari ai programului „Școala din valiză”.

1 din 3 elevi ar vrea ca profesorii să le pună în aplicare ideile

În jur de 37% dintre elevi vor mai puține teme, aproximativ 33% ar vrea ca profesorii să le fie precum niște prieteni care le ascultă problemele și îi ajută să le depășească, iar 29% și-ar dori ca profesorii să le pună în aplicare ideile, de exemplu să-i lase să prezinte lecția. De asemenea, 22% dintre elevii din mediul rural și-ar dori ca profesorii să-i critice mai puțin.

Acest sondaj ne arată că elevii vor lecții care să-i captiveze, dar, totodată își doresc o relație mai apropiată cu profesorii, vor ca profesorii să le fie modele și să-i ghideze, nu doar academic, ci și emoțional. Astfel, ne dorim ca în acest an să investim atât în îmbunătățirea abilităților de predare ale profesorilor, cât și în traininguri de inteligență emoțională care să-i ajute să înțeleagă mai bine nevoile elevilor și să comunice mai bine cu ei.

Retail jobs

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România

Mihaela Nabar

Conform aceluiași studiu, elevii își doresc și ca profesorii să le fie mai apropiați și să comunice mai bine cu ei (40%), să le fie un model, să le povestească din experiența lor (38%) și să îi motiveze să învețe (38%).

Am lansat programul «Școala din valiză» cu gândul de a îmbunătăți abilitățile digitale ale profesorilor și elevilor din mediul rural și implicit de a transforma lecțiile în unele atractive. O componentă principală este pregătirea celor 1.300 de profesorilor și a celor 17.000 de elevi care își desfășoară activitatea în cele 50 de școli înrolate în program. Prin metode noi, adaptate realității curente, dascălii și elevii se pregătesc să răspundă provocărilor unei lumi în care tehnologia și digitalizarea joacă un rol tot mai important, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Citeste si:
Un oraș din Africa are prima locomotivă formată în întregime din...
Un grup de elevi din Africa a...

Digitalizarea – prioritatea profesorilor dacă școala ar primi o finanțare

În ceea ce privește așteptările profesorilor din mediul rural, aceștia vor ca elevii să fie mai atenți și să participe mai activ la ore (82%); să își implice mai mult părinții în educație (58%); să aibă mai mult respect și toleranță față de ceilalți elevi – să nu mai existe bullying (55%), să nu mai lipsească de la ore (49%); să se implice în activități extrașcolare (40%) și să aibă mai mult respect și toleranță față de profesori (37%).

Dacă școala în care predau ar primi o finanțare importantă, prioritatea profesorilor din mediul rural ar fi digitalizarea. Astfel, 67% dintre cadre didactice și-ar dori investiții pentru asigurarea accesului la internet, proiectoare și calculatoare.

De asemenea, aproximativ 62% dintre cadrele didactice ar vrea ca sumele să fie investite în cursuri pentru profesori si elevi, iar 51% dintre respondenți ar dori ca spațiile din școli (săli de clasă, spații pentru profesori și personal administrativ, toalete) să fie reparate și dotate cu mobilier nou.

Citeste si:
Unu din trei elevi români a rămas în urmă cu materia școlară, în...
România needucată: Unu din...

Conform aceluiași sondaj, 68% dintre profesori și-ar dori să asiste la ateliere în domeniile în care s-au specializat pentru a învăța tehnici noi de predare; 53% ar vrea să participe la cursuri de inteligență emoțională și tot 53% ar vrea să asiste la cursuri de e-learning si digitalizare. Totodată, 42% ar vrea să participe la traininguri de tip soft skills (motivație, gestiunea timpului, lucru în echipă, rezolvarea problemelor, leardership, gândire critică), iar 24% ar vrea să afle mai multe despre ceea ce îi pasionează și relaxează.

Sursa foto: Școala din Valiză

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri F