Universitatea Politehnica București și asociația studențească 2SPACE organizează prima competiție de dezvoltare de prototip nanosateliți din lume dedicată tinerilor, în care îi invită pe elevii de liceu din România să se înscrie la competiția care îi va trece prin toate fazele unei misiuni de lansare de sateliți, de la proiectare până la lansare.

Competiția este numește QUBE2SPACE, iar data limită de înscriere este 24 iunie 2022. Pe scurt, scopul competiției este să dea șansa tinerilor elevi de liceu de a dezvolta un PocketQube funcțional, un nanosatelit cu o greutate de până în 250 de grame, care va fi lansat la 9.000 metri altitudine cu una dintre rachetele asociației 2SPACE. Așadar, va fi o simulare a lansării unui satelit în orbită.

Costurile dezvoltării acestuia vor fi acoperite de către asociație împreună cu Universitatea Politehnica din București.

Misiunea principală a concursului va fi ca echipele să proiecteze, construiască și programeze un prototip de PocketQube care să măsoare pe tot parcursul zborului temperatura și presiunea aerului. După zbor, echipa va trebui să analizeze și să genereze grafice folosindu-se de datele obținute (de exemplu: calculul altitudinii în funcție de timp). Mai mult, echipele au ocazia de a alege după bunul plac și o misiune secundară cu un obiectiv bine definit și cu relevanță științifică, originalitatea se punctează.

Concursul vizează tinerii înmatriculați într-o formă de învățământ liceal din România (clasele IX -XII/XIII) sau la o școală profesională. Echipele pot să cuprindă între 3 și 8 elevi, dintre care unul va fi liderul desemnat al echipei. Mai mult, acestea pot să aibă și un profesor coordonator.

Cei care vor să participe la competiție pot găsi ghidul de concurs AICI, iar formularul de înscriere AICI.

PocketQubesModul de electronică a rachetei - sursa foto 2SPACE

Echipa 2SPACE este primul ONG dedicat studenților pasionați de rachete. Aceștia construiesc și lansează rachete în scop științific sau cu ocazia participării la concursuri internaționale. Asociația a reprezentat pentru prima dată România în cadrul EUROC 2021 (European Rocketry Challenge), la Ponte de Sor, Portugalia.

Atât ONG-ul cât și Universitatea Politehnica din București încurajează cât mai mulți tineri să participe, afirmând că astfel de concursuri sunt primul pas prin care România poate avansa în sectorul spațial.

Sursa foto: 2SPACE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri