Potrivit unui studiu recent, succesul în viață al unui om, în special al unui copil, crește direct proporțional cu numărul de cărți pe care le are în acasă. Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai multe cărți într-o casă, cu atât este mai mare șansa unui copil sau a unui tânăr adult de a se integra și a se descurcă în situații multiple, fie că vorbim de școală, job, sau viața de zi cu zi.

Acest succes, mare atenție, nu este legat de nivelul socio-economic al persoanei sau persoanelor din casa respectivă. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu dispui de sume colosale, dacă ai o bibliotecă în casă ta, chiar și cu cărți luate la mâna a doua sau la oferte, probabil vei vedea că nivelul intelectual al tău și al copilului tău va crește simțitor. Gândește-te la asta că la o investiție în viitor!

Să luăm un exemplu: în timp ce copilul unei familii ai cărui părinți sunt medici, dar care nu au cărți în casă, poate eșua la școală, copilul unei familii din clasa de mijloc care are două sute de cărți acasă poate avea succes. Dacă presupunem că nivelul de inteligență al acestor doi copii este același, putem spune că copilul familiei care are mai multe cărți acasă va fi avantajat intelectual.

Deci primul lucru pe care trebuie să-l facem este să creăm o bibliotecă în casă noastră. Cum facem asta?

Desigur, ar trebui să începem cu achiziționarea unei biblioteci. Instalează această bibliotecă într-un colț vizibil al casei tale, chiar și pe hol sau pe un balcon bine izolat sau în sufragerie. Numărul de cărți ar trebui, de asemenea, să depășească o sută. Biblioteca ideală este formată din aproximativ patru sute de cărți.

Această bibliotecă pe care ai instalat-o acasă va atrage curiozitatea copilului. Deși poate că nu pare interesat de ele la început, în cele din urmă va deveni curios și va apela la cărți. Puterea exemplului poate fi cea mai bună. Dacă te va vedea pe tine citind, poate va dori să te imite. Titlul sau coperta unei cărți, de asemenea, îi poate atrage atenția. Poate că nu va dori să iasă într-o zi ploioasă, va rămâne acasă sau internetul va fi întrerupt (ideal!), nu va putea găsi un film bun de vizionat, playstation-ul nu va funcționa în acea zi... Fiecare dintre aceste situații este o oportunitate pentru copil de a apela la cărți. Dar dacă nu există nicio carte în casă, copilul apelează la altceva.

Citeste si:
Mall-uri cu locuri de joacă în București: unde pot merge și ce pot...
Mall-uri cu locuri de joacă...

Copiii din ziua de azi au multe alternative. Totuși, poți fi sigur că într-o zi își va face drum spre bibliotecă. Copiii sunt creaturi curioase și poate biblioteca îi va atrage. Și odată ce a citit prima carte, restul vine de la sine. Dragostea de a citi și dobândirea obiceiului de a citi stau la baza capacității copilului de a face cercetări pe cont propriu și de a căuta informații. Desigur, pentru a crea o bibliotecă, nu înseamnă vom cumpăra 200 de cărți deodată. Ne putem construi biblioteca cumpărând două cărți pe lună. Cel mai bun lucru este să începi să cumperi cărți înainte de a se naște copilul. Astfel, biblioteca va fi gata până când copilul va împlini 3-4 ani. Desigur, nu este târziu nici când avem un copil de 12-13 ani să facem acest lucru sau dacă dorim o bibliotecă pentru noi.

Citeste si:
Un vas de croazieră le va permite călătorilor să navigheze toată viața
Un vas de croazieră le va...

Deci ce cărți vom alege? Cercetările spun că genul nu contează și că ar trebui să avem cărți din toate domeniile. Caută o librărie bine aprovizionată, care să-ți spună ceva de genul: comanda carti din libraria noastra: carti pentru copii, arta si design, dezvoltare personala, fictiune, gastronomie si de medicina!

Totuși, îți vom da câteva sfaturi despre cum să alegi cărțile. Primul este să stai departe de cărțile la modă, care, de cele mai multe ori sunt lipsite de valoare. De exemplu, o carte scrisă de jurnaliști despre politicieni te poate interesa pentru că este la modă, dar după 4-5 ani această carte va fi depășită. Tipurile de cărți pe care ar trebui să le evităm în primul rând pot fi:

 1. Cărți precum astrologie și zodii (să ținem copiii departe de acestea);
 2. Cărți de bucate (nu vor atrage mulți copii, dar totuși e în regulă să le ai în casă);
 3. Cărți cu rețete de slăbit, frumusețe, modă (sunt și ele bune, dar cu măsură);
 4. Cărți scrise de jurnaliști (utile doar dacă lucrezi în domeniu);
 5. Române ale unor autori populari, (însă slab cotați din punct de vedere literar).

Aceste cărți sunt utile doar în anumite situații, însă inutile pentru un copil. Deci ce cărți ar trebui să ai neapărat în biblioteca? Nu ar trebui să-ți lipsească din biblioteca, în special dacă ai copii:

Citeste si:
Când ar putea începe școala în 2023. Anul școlar 2023 - 2024 va...
Când ar putea începe școala...
 1. Romane clasice (caută cei mai apreciați autori ai literaturii clasice universale);
 2. Biografii (sunt foarte multe personalități istorice cu biografii remarcabile);
 3. Cărți populare de știință (există cărți minunate, explicate frumos, ce pot deschide uși nebănuite în domeniu);
 4. Cărți de istorie care nu intră în prea multe detalii (o istorie povestită, de exemplu);
 5. Cărți științifico-fantastice și aventuri (Jules Vernes nu trebuie să-ți lipsească!);
 6. Lucrări clasice pentru copii (povești și basme din literatură românească și universală);
 7. Lucrări științifice: cărți de fizică, chimie, matematică. Chiar dacă copilul tău nu înțelege aceste tipuri de cărți, el poate avea nevoie în parcursul lui academic de asemenea lucrări. Acest lucru îl va determina pe copil să abordeze lecțiile mai pozitiv.

Te rugăm, insistent să nu subestimezi un copil. În clasa a 4-a poate ajunge să citească întreaga colecție de cărți a lui Alexandre Dumas! Important este să-i faci pe copiii tăi să iubească să citească și să descopere. Un copil căruia îi place să citească, de obicei, se descurcă bine și la școală, pentru că poate învăța singur, fără prea mult ajutor.

Citeste si:
Schimbări majore la BAC. Elevii de la Uman ar putea da exmen la...
Surse Edupedu: Schimbări...

Pe scurt, cea mai mare investiție pe care o vei face pentru copilul tău va fi o bibliotecă acasă. Și, chiar dacă nu ai copii, și viața ta ca adult se poate schimba de la o singură carte!

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri