Elevii români au un puternic sentiment de apartenenţă europeană, potrivit raportului „International Civic and Citizenship Education Study” (ICCS) 2022, lansat de Asociaţia Internaţională pentru Evaluarea Performanţelor Educaţionale.

97% dintre elevii români se declară europeni, 94% sunt mândri de apartenenţa României la Uniunea Europeană, ambele procente fiind mai mari decât media ICCS 2022 (95%, respectiv 91%), arată datele studiului.

Un procent de 96% dintre elevii români consideră că libertatea cetăţenilor europeni să lucreze oriunde în Europa este benefică pentru economia europeană şi 30% dintre aceştia, faţă de 4% media ICCS 2022, cred că ar trebui să se limiteze într-o anumită măsură drepturile europenilor la muncă în spaţiul european.

Elevii români susţin cooperarea între ţările europene pentru protecţia mediului: 94% dintre aceştia consideră că ţările europene ar trebui să adopte reguli comune pentru protecţia mediului.

O parte semnificativă a elevilor români se poziţionează critic faţă de costurile instituţiilor europene (62%), faţă de influenţa pe care o au ţările bogate asupra politicilor europene (70%) şi faţă de cea a birocraţilor europeni (61%).

Încredere mai mare în UE, decât în organizațiile din România

Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale. 69%, respectiv 68% dintre elevii români au încredere totală şi ridicată în Comisia Europeană, respectiv Parlamentul European. Doar 44% investesc Guvernul român cu acelaşi nivel de încredere.

Elevii români se aşteaptă să voteze la alegerile europene într-o măsură mai mare decât în celelalte ţări participante la studiu: 77% dintre aceştia susţin că cel mai probabil vor vota la alegerile europene, faţă de numai 58%, media ICCS.

Aproximativ jumătate dintre elevii români consideră că terorismul, sărăcia, şomajul, intoleranţa religioasă, inegalităţile economice vor lua amploare pe viitor în Europa: 76% dintre aceştia consideră că vor creşte diferenţele economice dintre ţările europene bogate şi cele sărace.

Cei mai mulţi elevi români sunt optimişti în ceea ce priveşte îmbunătăţirea cooperării dintre ţările europene (88%), întărirea democraţiei europene (79%), scăderea poluării (62%), îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate (75%) şi reprezentarea femeilor în politică (76%), pe viitor, în spaţiul european.

În toate ţările participante la studiu, elevii cu un statut socioeconomic mai ridicat şi cei cu un nivel mai ridicat de cunoştinţe civice susţin într-o mai mare măsură libertatea de circulaţie în Europa, cooperarea între ţările europene în ceea ce priveşte problemele de mediu şi adoptarea de politici comune, comparativ cu studenţii cu un statut socioeconomic mai scăzut şi cu un nivel mai scăzut de cunoştinţe civice.

82% dintre elevii români, faţă de 75% media ICCS, declară că au învăţat într-o măsură ridicată şi medie despre Uniunea Europeană la şcoală, iar 78% dintre profesorii români se simt pregătiţi să predea elevilor despre Uniunea Europeană, faţă de 76% dintre profesorii aparţinând celorlalte ţări participante la studiul ICCS 2022.

Mă bucură încrederea pe care elevii români o au în cooperarea europeană şi în beneficiile ei, precum şi optimismul lor în ceea ce priveşte viitorul democraţiei. Rezultatele acestui studiu sunt exemplul de deschidere pe care copiii noştri ni-l dau şi dovada importanţei pe care o are efortul profesorilor de a-i familiariza cu politicile şi cu modul în care Uniunea Europeană funcţionează. Sper ca şcoala să fie, în continuare, un spaţiu de promovare a valorilor europene şi a principiilor democratice şi un mediu care să crească tineri capabili să înţeleagă lumea în care trăiesc.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei

International Civic and Citizenship Education Study 2022 îşi propune să evalueze competenţele civice şi pentru cetăţenie ale elevilor de clasa a VIII-a şi se bazează pe date din 18 ţări, inclusiv România.

Sursa foto: World Vision România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri