29 Martie 2011

Interviu WS: Raiffeisen BpL a fost profitabila in 2010



Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inregistrat profit si in 2010, in ciuda conditiilor dificile din economie, iar romanii au invatat ca in criza este bine sa economisesti, a explicat, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.ro, Andrei Stamatian, presedintele RBL.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte, unul dintre cei doi jucatori de pe segmentul local de economisire - creditare, a inregistrat si in 2010 un rezultat pozitiv in ceea ce priveste profitul, a explicat Andrei Stamatian (foto), presedintele bancii. El nu a precizat valoarea profitului, mentionand ca cifra exacta o sa fie publicata la inceputul lunii aprilie, dupa ce si Raiffeisen isi va publica rezultatele financiare pe 2010.

In 2009, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a obtinut pentru prima data profit, castigul inregistrat fiind de un million de lei. Raiffeisen a intrat pe segmentul de economisire – creditare in anul 2004.

Produsul de economisire-creditare (Bauspar) presupune ca acel client care incheie un contract cu banca trebuie sa economiseasca o perioada de timp, in medie 3-5 ani, urmand ca, ulterior, sa aiba posibilitatea de a accesa un credit cu dobanda fixa.

In perioada de economisire, clientii primesc, la depunerile efectuate intr-un an, prima dela stat de 25% pe an, in limita a 250 de euro, la care se adauga dobanda bancii.

“Sistemul Bauspar are in Romania in prezent o penetrare de circa 1,5%. Am vazut in acesti ani de criza ca sistemul a mers bine, iar evolutia viitoare depinde de mersul economiei si de sustinerea statului”, afirma Andrei Stamatian. El este de parere ca ar fi bine daca pe acest segment ar intra si alti jucatori.

In sistemul de economisire-creditare din Romania exista, in prezent, doar doi jucatori: Raiffeisen si BCR.

Seful RBL afirma ca sfarsitul fiecarui an reprezinta perioada cea mai buna de economisire pentru clientii bancii, perioada in care se observa o accelerare a sumelor economisite. Insa, situatia ar putea arata si mai bine daca statul ar vira prima pentru sumele economisite mai devreme, si nu aproape in ultima zi din an.

Ultima transa din prima de la stat a venit anul trecut pe 29 decembrie. Daca prima ar fi fost primita mai devreme, atunci poate ca depunerile de la final de an ar fi fost mai mari”, considera Stamatian. El a adaugat ca, in general, statul face ceea ce a promis, dar este greu de spus cand.

“Insa, daca intr-un an dificil cum a fost 2010, in care s-au realizat ajustari in sectorul bugetar, statul a platit prima, atunci cred ca in 2011 o sa fie mai bine si, probabil, prima o sa fie primita mai devreme”, a declarat Andrei Stamatian.

El considera ca romanii o sa continue sa economiseasca si in 2011, dar subliniaza ca este important cum vor face acest lucru, daca isi vor depune banii la banca ori vor alege sa ii tina la saltea.

Peste 53% dintre romani au reusit sa economiseasca in 2010
, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Insa, 40% dintre persoanele chestionate au mentionat ca in urmatoarele 12 luni vor economisi mai putin decat pana acum.



Citeste si