28 Aprilie 2011

Tanasescu, despre deficitul bugetar: Datele au fost verificate, sunt corecte



Fondul Monetar International (FMI( nu are "categoric" nici un dubiu fata de calitatea datelor transmise de Romania in privinta deficitului bugetar din 2010, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, scrie Mediafax.

"Are Fondul vreun dubiu vis-a-vis de calitatea datelor pe care Romania le-a prezentat? Raspunsul meu este categoric nu. Datele au fost verificate, sunt corecte, conform definirii deficitului bugetar consolidat, asa cum a fost el in termenii pe care noi i-am negociat atat cu Fondul, cat si cu Comisia Europeana, inainte de a se lua aceasta decizie de includere a unor companii ale statului in deficitul bugetului general consolidat", a afirmat Tanasescu pentru Radio France Internationale (RFI) Romania.

Eurostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Reprezentantul Romaniei la FMI explica rezervele Eurostat: "La nivelul Uniunii Europene se regandeste redefinirea notiunii de deficit bugetar consolidat, prin includerea in aceasta notiune a deficitelor unor corporatii ale statului, care primesc subventii de la stat si care inregistreaza pierderi. In cazul Romaniei sunt doua companii, este vorba de CFR Infrastructura si Termoelectrica. Ele urmeaza incepand de anul acesta sa fie incorporate in bugetul general consolidat. De aceea, in teoria UE, odata ce se ia aceasta decizie, deficitele cu patru ani in urma, deci incepand cu 2007 si pana in 2011 trebuie revazute. Cred ca rezervele pe care cei de la Bruxelles si le-au exprimat rezulta in faptul ca in prezent continua analizele pe datele acestor companii, urmand ca undeva in septembrie-octombrie, odata definitivate, ele sa fie corecte si incluse in aceasta noua definitie a deficitului bugetar".

Institutul National de Statistica a anuntat marti ca Ministerul Finantelor a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, la care urmeaza sa participe si experti ai Bancii Nationale a Romaniei si Institutului National de Statistica.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheroghe Gherghina a afirmat marti seara ca deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca trebuie clarificat cine are dreptate dintre BNR si INS in problema ridicata de catre Comisia Europeana.

Anul trecut, Comisia Europeana a majorat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.



Citeste si