4 Iulie 2011

Piata de M&A si-a revenit: Crestere de 61% in primul semestru



Piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) a revenit pe un trend ascendent, inregistrand o crestere substantiala in primul semestru din 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, releva un raport de piata realizat de Capital Partners.

Dinamica tranzactiilor prezinta o schimbare de tendinta fata de finalul primului semestru de anul trecut, cand scaderea era atat abrupta incat piata locala de M&A devenise „microscopica” in opinia bancherilor de investitii.

Volumul total de tranzactii incheiate in primul semestru se ridica la 368 milioane euro, in crestere cu 61,4% fata de primele sase luni din 2010, cand acesta a fost de 228 milioane de euro.

„Totusi, apetitul investitional al tuturor cumparatorilor potentiali a ramas scazut. Trebuie sa fim atenti la situatia din Grecia. Consider ca atata timp cat Grecia va respecta programul de austeritate si se intelege cu Germania, situatia generala din Europa va fi buna”, ne-a declarat Victor Capitanu (foto), partener al casei de investitii Capital Partners.

In prezent, casa de investitii Capital Partners lucreaza la o cadenta normala a ultimilor doi ani, sapte mandate active, plus opt mandate in zona de M&A strict pe energie, insa problemele cruciale raman aceleasi: durata indelungata de lucru si incertitudinea finalizarii.

Metodologia folosita de Capital Partners este cea standard, adica sunt luate in considerare exclusiv tranzactii anuntate, care sunt alocate lunii in care au fost anuntate oficial, astfel incat nu se iau in considerare zvonuri si estimari de sume neconfirmate.

Numarul total de tranzactii din primul semestru este de 37, in scadere fata de primele sase luni din 2010, cand au fost 40 tranzactii.

In ceea ce priveste distributia pe industrii, cele mai multe tranzactii (8) au fost incheiate in sectorul financiar, urmat de media (6 tranzactii), constructii si auto, fiecare domeniu cu cate 3 tranzactii.

Cea mai mare tranzactie incheiata anul acesta (107,3 milioane euro) a fost mutarea prin care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut participatia de 5% pe care o detinea la BRD.

Citeste si articolul Cele mai mari TRANZACTII din RECESIUNE



Citeste si