7 Noiembrie 2011

Cat de realizabil este un deficit bugetar de 1,9% din PIB in 2012?



Deficitul bugetar va fi construit la un nivel de 1,9% din PIB, cu o marja de pana la 2,5% din PIB pe cash, reprezentand 3% pe ESA (care include si arieratele statului - n.r.), potrivit presedintelui Traian Basescu. Cum vad analistii cifrele inaintate de presedinte cu privire la bugetul pe anul viitor?

Mihai Tanasescu: Reformele structurale facute acum un an si jumatate incep sa-si arate roadele

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca, pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 1,9% anul viitor, nu se vor lua masuri noi de reducere a cheltuielilor, intrucat masurile adoptate acum un an si jumatate au produs si realizeaza in continuare o consolidare puternica.

„Nu vor fi scaderi de salarii si pensii. Reajustarea sistemului administrativ este un proces care a inceput, noua lege a muncii incepe sa produca niste efecte, iar noua lege a pensiilor incepe sa echilibreze sistemul de pensii. Reformele structurale facute acum un an si jumatate incep sa-si arate roadele pecuniar in sistemul bugetar. De aceea, principala idee e cum compensam aceasta turbulenta externa pentru ca cresterea economica sa fie sustenabila. Investitiile publice, atragerea fondurilor europene sau politicile publice pentru atragerea de ISD trebuie sa fie pilonii principali pentru ca cresterea anului 2012 sa fie sustenabila”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, Mihai Tanasescu.

Acesta spune ca deficitul bugetar este rezultanta unei ecuatii si ca tinta fixata, de 1,9% din PIB, reprezinta un punct de plecare realist.

„Pentru a gasi echilibrul ecuatiei trebuie sa vezi ce dimensiune va avea cresterea economica, ce dimensiune va avea deficitul fiscal si nu in ultimul rand care sunt sursele de finantare. Ideea este ca deficitul fiscal pe care il ai sa poata fi finantat constant in aceasta turbulenta internationala. Tinta nu o gasesc optimista sau mai putin optimista. Este un punct de plecare realist. In cazul in care aceasta furtuna are semne de imbunatatire, in sensul ca nu o sa mai fie asa de violenta, avem posibilitatea sa urcam ca sa atingem deficitul bugetar de 3% in ESA”, a precizat reprezentantul Romaniei la FMI.


Ionut Dumitru: Tinta e realista in masura in care va fi insotita de masuri care sa conduca la acel deficit

Presedintele Consiliului Fiscal si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca tinta de deficit de 1,9% din PIB este realista in masura in care va fi insotita de masuri care sa conduca la acel nivel.

„E nevoie de niste masuri de consolidare. Fara a se lua nicio masura si a creste salariile si pensiile asa cum se estima initial, deficitul pe cash s-ar fi dus spre 3,5% din PIB, deci avem nevoie de o consolidare de peste 1% din PIB. Mesajul trebuie sa fie unul de credibilitate, dar sa nu ne trezim la jumatatea anului viitor ca mizand pe un deficit mai mic avem spatiu pentru a face niste cheltuieli care conduc la derapaje ulterioare”, a mentionat, pentru Wall-Street.ro, Ionut Dumitru.


Melania Hancila: Daca va exista vointa politica acest lucru este realizabil

Sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, a precizat ca daca va exista vointa politica atunci tinta de deficit va atinsa, in conditiile in care statul are mai multe resurse prin care poate realiza acest lucru.

„In primul rand, se poate reduce numarul de angajati din sectorul public, unde deocamdata au plecat oameni numai de bunavoie si pe seama pensionarilor, deci nu a a fost un program amplu si o strategie de reducere a personalului ineficient. In al doilea rand, daca se fac progrese in colectarea taxelor, chiar si cu mentinerea impozitelor la nivelul actual, este posibil de atins acest deficit”, a adaugat, pentru Wall-Street.ro, Melania Hancila.

Aceasta a mentionat ca mesajul pe care il transmite reducerea deficitului este pozitiv, pentru ca oricum este larg acceptat ca in Romania cheltuielile publice nu produc valoare adaugata ridicata asupra PIB-ului.

„Investitiile care se fac sunt mai costisitoare decat ar trebui, trebuie eficientizata cheltuiala banului public. Iar, acest lucru se vede la cheltuielile cu bunuri si servicii, care au crescut. Noroc ca s-au colectat mai multe venituri din majorarea TVA-ului si nu din reducerea evaziunii fiscale, din moment ce veniturile au acelasi procent din PIB ca in ultimii ani. Daca se vor face mici progrese se poate ajunge la acest deficit, in conditiile in care e preferabil sa avem deficite publice cat mai mici fara sa existe presiune prea mare pe datoria publica”, a completat Hancila.


Lucian Anghel: Piata internationala va fi foarte atenta la ceea ce declari si la ce realizezi

Economistul-sef de la BCR, Lucian Anghel, a afirmat ca piata internationala va fi foarte atenta la rezultatele pe care le va obtine un stat in urma lucrurilor pe care a promis ca le va realiza.

Mai bine declari un deficit si te afli, cum a fost anul trecut, sub tinta, decat sa declari un deficit mult prea strans, 1,9%, si sa termini cu 2% si ceva pentru ca ti-ai luat un buffer intr-un an electoral. Este foarte greu sa finantezi un deficit bugetar foarte mare in conditiile internationale de azi. Trebuie gasit un echilibru intre nevoia de crestere economica si posibilitatea de a finanta deficitul”, a mentionat, pentru Wall-Street.ro, Lucian Anghel.

„Noi avem o prognoza de 1,9% crestere economica cu un deficit de 3,5% - 4% din PIB. Un deficit bugetar mai mic probabil ne va duce la o estimare mai mica de crestere economica. Cu cat ai un deficit bugetar mai mic, in conditiile in care si cererea externa scade sunt sanse sa comprimi cresterea economica”, a concluzionat economistul-sef de la BCR.




Citeste si