Profiturile Alpha si EFG Eurobank se prabusesc inainte de fuziune

Rezultatele financiare inregistrate de catre diviziile din Romania ale celor doua banci grecesti au cazut in primele noua luni ale acestui an. EFG Eurobank a avut pierderi de 8,2 mil. euro, in vreme ce Alpha Bank si-a redus cu aproape 80% profitul.

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si al altor companii din Romania, a avut la noua luni pierderi de 8,2 milioane euro, dupa un profit net de 13,9 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Mediafax.

Valoarea activelor din Romania a scazut cu 14,8%, de la 5,36 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut la 4,57 miliarde de euro.

Soldul imprumuturilor a urcat cu 0,6%, de la 3,28 miliarde de euro in urma cu un an la 3,3 miliarde de euro. Fata de iunie, soldul creditelor a scazut cu 2,7%.

Depozitele au scazut cu 3,7%, de la 1,9 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut la 1,83 miliarde de euro. Fata de iunie, depozitele au coborat cu 2,2%.

Grupul a a avut pierderi de 575 milioane de euro ca urmare a participarii la programul de reducere a datoriilor Greciei de catre creditorii privati. Excluzand aceasta contributie, banca a avut un profit net de 89 milioane de euro.

Alpha Bank – depozitele, imprumuturile si cota de piata, in scadere

Profitul inainte de taxe al Alpha Bank in Romania a scazut cu 80% in primele noua luni, de la 34 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut la 7 milioane de euro, in contextul declinului veniturilor operationale cu 20%.

Soldul imprumuturilor a scazut cu 7%, de la 3,66 miliarde de euro in decembrie la 3,4 miliarde de euro. In iunie, Alpha Bank avea in Romania un sold al creditelor de 3,5 miliarde de euro.

Cota bancii pe piata creditelor a coborat de la 7,4% in decembrie si 6,9% in iunie la 6,7% in septembrie. Ponderea imprumuturilor neperformante a urcat de la 7,1% la sfarsitul anului trecut la 8,9%.

Depozitele au coborat cu 23%, de la 1,66 miliarde de euro la finele anului precedent la 1,27 miliarde de euro.

Alpha Bank are o expunere de 360 de milioane de euro pe datoria suverana a Romaniei, mai mult de jumatate din totalul de 600 de milioane de euro pe alte state decat Grecia, tara de origine a bancii, se arata in raportul financiar.

Actionarii EFG Eurobank si ai Alpha Bank au aprobat in noiembrie fuziunea EFG Eurobank si Alpha Bank, care va duce la formarea celei mai mari institutii de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est. Fuziunea este asteptata sa fie finalizata din punct de vedere legal in decembrie.

In Romania, fuziunea EFG Eurobank cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, rezultand o institutie de credit care se va afla pe locul al treilea in functie de active.

Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup se va plasa dupa BCR si BRD.

Sursa imagine: arhivafoto.ro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri