Traian Basescu este ca un protestatar de pe Wall-Street care critica lacomia bancilor si modul riscant in care au acordat credite si acum "si-au luat jucariile si au plecat", potrivit unui editorial al The Economist.
Saptamana trecuta, autoritatea de reglementare a pietei financiare din Austria a cerut principalelor banci sa isi limiteze expunerea in Europa de Est, pentru a respecta criteriile de capital cerute de Uniunea Europena.

Presedintele Romaniei a reactionat la aceasta decizie in cadrul unei conferinte organizata de The Economist la Bucuresti, spunand ca "anuntul...a fost fie o greseala, fie o lipsa de intelegere a efecterlor".

Basescu a continuat reamintind "prietenilor europeni" ca bancile europene au facut "profituri uriase" in Romania. "Nu as vrea sa vad ca noi, tarile care am aderat la UE mai tarziu, achitam nota de plata pentru lacomia, imprudenta si iresponsabilitatea bancilor", a subliniat Basescu, care a avertizat totodata ca o astfel de decizie ar putea sa sugrume economia romaneasca.

Peste 30% din sectorul bancar din Romania este detinut de institutiile de credit din Austria, 22% este in mainile bancilor grecesti, iar institutiile de credit din Franta, Italia si Portugalia sunt de asemenea prezente in tara.

Bancherii prezenti la conferinta au sustinut ca sistemul bancar romansesc este solid si riscul ca subsidiarele marilor grupuri bancare din Europa de Vest sa intre in faliment si sa fie nationalizate este "zero".

"Chiar daca bancile mama restrictioneaza fluxurile de capital, Romania ramane atractiva comparativ cu alte tari din regiune", a spus Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Totusi, The Economist avertizeaza ca riscurile unei contagiuni de la criza zonei euro sunt reale. Recent, economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) atrage atentia ca subsidiarele bancilor europene ar putea fi afectate de criza din zona euro.

"Capacitatea guvernelor vest-europene de a stabiliza sistemul bancar a ajuns in mod clar la limita", a spus Erik Berglof, economistul sef al BERD.

"Permitand subsidiarelor sa ramana orfane in mijlocul unei crize din ce in ce mai grave in tarile mama, va submina increderea in sistemul financiar din Europa emergenta", a adaugat economistul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri