Cinci banci au imprumutat 2,38 miliarde lei de la BNR pentru o saptamana

Un numar de cinci banci au atras luni 2,38 miliarde lei (546 milioane de euro) de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu scadenta la o saptamana, la dobanda de politica monetara, de 6% pe an.

Injectia de lichiditate s-a realizat printr-o operatiune repo, in cadrul careia BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, potrivit Mediafax.

BNR a imprumutat si in prima zi a saptamanii trecute sapte banci cu 1,657 miliarde de lei (380 milioane de euro), tot printr-o licitatie repo.

Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare zi de luni cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor, pentru cate o saptamana.

Interventiile BNR pe piata valutara au redus semnificativ lichiditatea din sistem, iar pe 21 noiembrie zece banci au atras 6,246 miliarde de lei (1,43 miliarde de euro) printr-o astfel de operatiune. Suma injectata la data mentionata a fost cea mai mare plasata de banca centrala dupa luna februarie 2010, cand sase banci au imprumutat 6,418 miliarde lei.

Datele privind rezervele valutare de la finalul lunii noiembrie, publicate vineri, au indicat o scadere cu 454 de milioane euro, de la 32,2 miliarde euro la 31,7 miliarde euro, intr-o perioada in care dealerii bancilor au suspectat frecvent banca centrala ca a intervenit pe piata valutara prin vanzari indirecte de euro pentru a sustine moneda nationala.

"Dupa calculele noastre, banca centrala a utilizat aproximativ 0,9 miliarde euro pentru a limita pierderile leului pe parcursul lunii noiembrie (...) Factorii sezonieri sunt probabil favorabili leului in aceasta luna insa, in cazul in care lunile urmatoare vor prezenta scaderi similare ale rezervelor valutare, aceasta ar atrage probabil interesul participantilor la piata cu scopuri speculative, participanti a caror activitate pare slaba in aceasta perioada", se arata intr-un raport ING Bank.

Randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se situau luni la 5,64 - 6,14%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Visa depășește pragul de 1 miliard de tokenuri emise
Setari Cookie-uri